szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 10-én befejeződött a Széll Kálmán tér tavaly januárban elindult 5,3 milliárdos rekonstrukciója - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Már csak a liftet, a mozgólépcsőt és az ügyfélközpontot kell beüzemelni.

Befejezte a Széll Kálmán tér felújítását a BKK. A munkák tavaly január 12-én indultak el és több mint 400 napig tartottak.

Bár megvalósult a felújítás valamennyi műszaki eleme, egyes egységeket – például a liftet, a mozgólépcsőt és az ügyfélközpontot – a jogszabályi előírások miatt csak később, a használatbavételi engedélyek megszerzését követően üzemelik be.

©

A felújítás során a vázszerkezet kivételével visszabontották a metróépületet és egy üvegfalú létesítménnyé alakították át, a környező bódékat és büféépületeket eltüntették. A kereskedelmi funkciókat a téren épült új szolgáltatóépületbe és a Széll Kálmán tér déli részén található, szintén új támfalépületbe helyezték át. Az üzlethelyiségek hasznosítására a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. jelentetett meg tendert.

©

Átalakították az autóbusz-végállomásokat és a villamosmegállókat. A tér a biciklisek számára is átjárható lett, építettek egy új kerékpárutat a Vérmező úttal párhuzamosan, amely csatlakozik a Retek utca–Varsányi Irén utca irányú és az Attila úti kerékpárúthoz is.

©

Telepítettek 182 új fát és több mint 700 négyzetméteren füvesítettek a BKK szerint. Az újjáépített Széll Kálmán tér burkolatába éjjel világító LED-sávokat építettek, és szintén a gyalogosok tájékoztatására szolgál az öt úgynevezett totemoszlop. A tér feletti utcákban levő buszmegállójat mozgólépcsővel és felvonóval is el lehet majd érni.

©

A BKK azt is közölte, hogy a metróépületben helyet kapott a Gömböc, amelyben a forgalmi iroda és egy üzlet található. A Gömböcöt egy magyar mérnöki találmány ihlette, amely az első ismert homogén test és összesen két egyensúlyi pontja van.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Próbafúrásokkal indult meg az 5-ös metróvonal építése

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Járványügyi zárlat alá vették a Mészáros gyerekek zánkai konténervárosát

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni