szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindössze 0,9 százalékkal növekedett a magyar gazdaság teljesítménye, okok persze most is vannak, és állítólag remény is egy jobb második negyedévre.

2016 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal növekedett éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai alapján. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint, a bruttó hazai össztermék év eleji visszafogottabb teljesítménye elsősorban az uniós források ciklikusságának, valamint a járműipar lassulásának tudható be. Reményeik szerint 2016 egészében a GDP növekedése érdemben újra gyorsulhat, amit a gazdasági fundamentumok és kormányzati intézkedések egyaránt támogatnak.  

A növekedésre azért is számítanak, mert a lakásépítési engedélyek számának megugrása is előrevetíti a kedvező trendet. Ugyanakkor ettől nyilvánvalóan nem lesz kint a magyar gazdaság a vízből, ugyanis a termelő ágazatok közül az ipari termelés is visszafogta a GDP növekedés ütemét. Ennek hátterében részben az elhúzódó téli autóipari gyárleállások, részben a bázishatás állnak.

A tárca szerint 2016 második felétől a GDP növekedése érdemben gyorsulhat, amit a lakásépítési engedélyek is megalapoznak. A tartósan javuló munkaerő-piaci trendek, valamint a viszonylag mérsékelt olajárak egyaránt serkentik majd a belső keresletet az elkövetkező negyedévekben. Az első negyedévben 150 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás az előző éves szinthez képest. A hátralévő negyedévekben az EU-s források kifizetésének felfutása, valamint a bankrendszer hitelezési aktivitásának megélénkülése is várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Könnyített a kormány a közfoglalkoztatás feltételein

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

Van egy remek védelmi funkció az androidos mobilokban – így hívhatja elő

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi