szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz bankszektor nyereséggel zárta az idei első négy hónapot az egy évvel korábbi veszteség után.

Az orosz központi bank hétfőn ismertetett adatai szerint a bankágazatnak 167 milliárd rubel (1 rubel=4,27 forint) profitja keletkezett az április végével záródott négy hónapban. Egy éve ugyanebben az időszakban az ágazatnak 17 milliárd rubel vesztesége volt. A jegybanki jelentés szerint a rossz hitelekre félretett tartalék a tavalyi első négy hónappal összevetve 8,1 százalékkal, 328 milliárd rubelre nőtt.

A jelentés arra nem tér ki, hogy mitől vált nyereségessé a bankágazat. Alekszej Szimanovszkij, a jegybank első alelnöke nemrég azt mondta, a bankágazat idei profitja 500 milliárd rubel körüli lesz. Az orosz bankok tavalyi adózott eredménye 67 százalékkal 192 milliárd rubelre csökkent a 2014. évi 589 milliárd rubelről.

A bankok tavalyi eredményeinke romlása összefügg azzal, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékkal zsugorodott. Az orosz központi bank május elején ismertetett legújabb előrejelzésében az szerepelt, hogy az orosz gazdaság a második negyedévben várhatóan 1,5 százalékkal zsugorodik az első negyedévi 2 százalékos gyengülés után éves összevetésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

A Déli Városkapu sarkába költözik a Fudan Egyetem, a Diákváros marad a helyén

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is