szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milliók tűnhetnek el Magyarországról, áll egyebek mellett a Merrill Lynch elemzésében.

A világ népességének alakulásáról szóló demográfiai kivetítést a Portfólió közölte. Pontokba szedtük a legsúlyosabb állításokat:

A világ népessége:

  • A globális várható élettartam 77,1 évre nőhet a jelenlegi 70 évről. Ezzel párhuzamosan az, aki a 60. életévét megéli, nagy valószínűséggel a 80. életévét is betöltheti majd.
  • A világ népességének 12,3%-a 60 éves vagy még annál is idősebb. 2050-re a számuk megduplázódik. Négy emberből egy 60 év vagy afeletti korú lesz.
  • Már 2020 előtt a 65 év fölöttiek száma meghaladja majd az 5 év alattiak számát. 2050-re az afrikai régión kívül mindenütt a világban a termékenységi ráta 1,7 és 2 közé esik majd – vagyis a reprodukciós mérték alá csökken.
  • Világviszonylatban jelenleg körülbelül 8 aktív korú (18-64 éves) tart el egy 65 év fölöttit, 2050-ben várhatóan négynek kell eltartania egyet.
  • Európában a bevándorlók száma 2040 és 2060 között 1-1,4 milliót tehet ki éves átlagban, vagyis a teljes európai népesség 0,2%-át fedheti le. Az IMF becslései szerint a fejlett gazdaságok elöregedésének kompenzálásához azonban már most is 8-szoros növekedésre lenne szükség a bevándorlók számában.

Magyarország:

  • 2015-ban Magyarország a világ 22. legidősebb országa volt: ekkor körülbelül 18%-ot tett ki a népességen belül a 65 éves vagy idősebb felnőttek aránya. Ez 2050-re már majdnem 30% lehet.
  • 2050-re 1,4 millióval lehetünk kevesebben, a csökkenés a becsült népességszám 14 százaléka.
  • Magyarországon 2020 és 2060 között közel 20 százalékkal csökkenhet a munkaerő-kínálat a 20-64 évesek között.

A Merrill Lynch kivetítése az aktuális helyzetből indul ki azzal a feltételezéssel, hogy a szabályozók nem változnak. Bár az Orbán-kormány nem a bevándorlással, hanem "biológiailag szeretné megváltoztatni a tendenciákat", a természetes reprodukciós képesség esetleges javítása demográfusok szerint nem lesz elegendő, különféle szakpolitikákkal kellene több területen beavatkozni, hogy több gyerek szülessen és kevesebben is haljanak meg.

Mint ahogy Kapitány Balázs népességkutató a hvg.hu-nak korábban elmondta, a 2010-es népesség-előreszámítás még arra jutott, hogy a magyar népesség 2050-re 8,9 millió főre csökkenhet, azóta úgy tűnik, az elvándorlás miatt ez még alacsonyabb szám lehet. Vagyis könnyen bejöhet az 1,4 milliós népességfogyás. Noha a kormány a csokot is demografiai csodafegyverként adja el, a megszületendő gyermekek számának a növelése nem a legfontosabb dimenziója az intézkedésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Új, politikailag független szervezetet alapított 42 magyar operatőr

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Észtországban megalakult az új kormánykoalíció

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást

Ausztriában 200 millió eurót költenek a távoktatásban tanulókra, hogy behozzák a lemaradást