szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vasárnapi svájci népszavazás hullámot indíthat el Európában, Magyarországon a Párbeszéd Magyarországért (PM) tűzte a témát a zászlajára, de az MSZP is flörtöl a felvetéssel.

Több mint négy éve, hogy aktivisták elkezdtek aláírást gyűjteni, és vasárnap elérik a céljukat: Svájcban népszavazást rendeznek a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetéséről, ami szándéka szerint valamennyi állampolgárnak lehetővé teszi az emberhez méltó megélhetést és a közéletben való aktív részvételt.

A szakértők nagyon megosztottak már az elvet illetően is, az pedig tény, hogy a kialakításától és a finanszírozás módjától függően nagyon eltérőek lehetnek a hatásai, írja a Spiegel Online. Az, hogy egyáltalán vitaképes téma lett a feltétel nélküli alapjövedelem Nyugat-Európában, mindenesetre összefügg azzal, hogy Svájcban népszavazást tartanak a kérdésről.

A feltétel nélküli alapjövedelem-javaslatot (FNA) a LÉT munkacsoport dobta fel Magyarországon két és fél évvel ezelőtt, és a PM csapott le rá, de az MSZP pártalapítványa is nemrég konferenciát tartott a témában. A Fidesz felelőtlenségnek tartja és elutasítja. Az, hogy lassan Magyarországon is a mainstream közgazdasági viták része lesz az FNA, jelzi, hogy a korábbi jegybankelnök, Surányi György vagy a Raiffeisen Bank ex-elnök-vezérigazgatója, Felcsuti Péter is helyesnek tartotta az FNA irányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!