szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csökkentek áprilisban a német gyári megrendelések, ami mindenre kihathat.

A gyenge külföldi kereslet miatt jelentősen csökkentek áprilisban a német gyáripari megrendelések, ami arra utal, hogy a világgazdasági bizonytalanságok nyomást gyakoroltak a legnagyobb európai gazdaságra is a második negyedév elején.

A német gazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy az előzetes adatok szerint szezonális és naptári hatással kiigazítva az év negyedik hónapjában 2,0 százalékkal zsugorodtak a német gyáripari megrendelések az előző havihoz képest. Ez kilenc havi mélypont. A márciusi adatot 1,9 százalékról 2,6 százalék emelkedésre módosították. Elemzők 0,5 százalékos visszaesést vártak áprilisra.

Az év negyedik hónapjában a hazai megrendelések 1,3 százalékkal nőttek, miközben a külföldi kereslet 4,3 százalékkal - ezen belül a nem euróövezeti országokból 8,3 százalékkal - esett vissza a német termékek iránt az előző hónaphoz képest. Az euróövezeti országok megrendelései 2,5 százalékkal növekedtek.

A félkész termékeket gyártó német vállalatok megrendelései 4,8 százalékkal nőttek márciushoz képest, miközben a termelőeszközöket gyártó vállalatok 6,1 százalékos, a fogyasztási cikkek termelői pedig 1,0 százalékos visszaesésről számoltak be. A német gazdasági minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a második negyedév gyenge indítása alapvetően a termelőeszközök nem euróövezeti országokból származó, gyakran változékony megrendeléseinek csökkenésére vezethető vissza. A minisztérium mindazonáltal változatlan trendre, a német gyáripari rendelésállomány mérsékelt emelkedésére számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Radar360: Több a koronavírusos halott nálunk, mint Kínában

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára