szerző:
hvg.hu

Az állami számlázás bevezetése miatt alaposan megfenyegette a városlakókat a Vecsési Városgondnok Kft. Ezentúl nem viszik el a kukákat, ha túlcsordul bennük a szemét, sőt, észre sem veszik a hulladéktárolókat, ha nem teszik azokat a megfelelő helyre. A Pest megyei település példája jól jelzi, milyen hatása lesz az állami kukaholding tevékenységének. Szegeden viszont azért aggódnak, mert hónapok óta nem tudták kiszámlázni a tarifát.

Dörgedelmes felhívást tett közzé hétfőn a Vecsési Városgondnok Kft. Az önkormányzati cég közölte, hogy szükség van a kintlévőségek mielőbbi behajtására, ezért az eddigieknél szigorúbban járnak el azokkal szemben, akik késve vagy nem fizetik be a szemétdíjat.

A városüzemeltető cég arra hivatkozik, hogy májustól a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő állítja ki a számlákat szerte az országban, és emiatt a befizetések négy hónapos csúszással érnek be Vecsésre, ráadásul az összeg lényegesen kevesebb lesz, mint eddig. Az állam ugyanis a pénz bekasszírozása után egy előre meghatározott képlet alapján osztja vissza azt a településeknek, amivel lesznek, akik jól járnak, és lesznek, akik nem. Vecsés ez utóbbi körbe tartozik.

A település nemcsak az elmaradásokat igyekszik behajtani, hanem kevesebb munkával szeretné megúszni a tevékenységet.

A Városgondnok a továbbiakban sajnos kevesebb rugalmasságot lesz képes megengedni a szerződésekben rögzített hulladékok mennyiségének és kihelyezésének módja tekintetében.

Ez pedig vélhetően azt jelenti, hogy szigorúan tartják magukat az előíráshoz, vagyis a heti egyszeri kukaürítéssel csak a szerződésben szereplő 110-120 literes edény tartalmát viszik el, nem pedig a tetején és mellette tornyosuló zacskókat. Ha valaki abban gondolkodna, hogy ilyen áron inkább megoldja másként a hulladékkezelést, annak a Városgondnok sietve hozzáteszi: a szolgáltatást legfeljebb hat hónapra lehet szüneteltetni. Vecsésen egyetlen kedvezmény marad, továbbra is ingyen szállítják a szemetet a 70 éven felülieknek.

A fideszes irányítású város cégének tavaly 53 millió forint vesztesége volt a lakossági hulladékszállításon, a májusi mérlegbeszámolóban külön jelezték, hogy ebből 32 millió a rezsicsökkentés hatása. Ezt csak azzal tudták ellensúlyozni, hogy egy állami pályázaton 23 millió forint támogatást kaptak, illetve sikerült újabb közületi fogyasztókkal szerződést kötniük.

Szeged már 200 milliós hitel felvételéről dönt a héten, hogy az állami utalások áthidalásáig is legyen pénze a hulladékgazdálkodási cégének. Ezzel már biztos, hogy többmilliós többletköltsége lesz a városnak. A szocialista polgármester, Botka László előterjesztése azt is tartalmazza, hogy a Szegedi Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatóját megbízzák: szerződjön mielőbb az állami céggel, mert az ügyfelek áprilistól - önhibájukon kívül - nem tudják kifizetni a szemétdíjukat.

A Gödöllő környékén szolgáltató önkormányzati cég nevében Gémesi György polgármester a napokban újból előleget sürgetett a települések számára az új számlázási rendszer késedelmeinek ellensúlyozására. Az állami kukaholding viszont azt jelezte, hogy folyamatosan fizetik az előleget annak az 56 közszolgáltatónak, amely együttesen 5 milliárd forint gyorssegélyre tartott igényt. Gémesiék már hetekkel ezelőtt megkongatták a vészharangot, hogy nyár közepére leállhat a hulladékszállítás.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!