szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába volt hónapok óta feszült Lázár János viszonya államtitkárával, L. Simon Lászlóval, és hiába készülhetett már egy ideje a leváltására, valószínű, hogy a költő bukásának időzítése egy nagyobb játszma része. Egyébként nem tudni, hogy a kéthetes szabadságára induló Orbán Viktor aláírta-e a felmentését.

Könnyen lehet, hogy Lázár János L. Simon leváltásának időzítésével Németh Lászlóné nyugdíjazásnak álcázott menesztéséről akarta elterelni a figyelmet – állítják kormányzati források. Holott utóbbi menesztése jóval beszédesebb, mint az egyre kisebb politikai súllyal rendelkező L. Simoné. (Arról, hogy ki és miért érkezett Némethné után, itt olvashat bővebben.)

Ráadásul mindaz, ami Némethné területeivel történt és történik, óriási politikai kudarc Lázár számára, aki viszont tudta: a Fidesz kultúrpolitikusának rapid leváltása (konkrétan: kirúgása) óriásit fog szólni. Ezzel a belső viszonyokat kevésbé ismerőknek, köztük a képviselők egy részének erőt mutatott fel, amikor azt üzente: ő Orbán Viktor emberét, a megyei hátországban is hűséges beosztottját is le tudja váltani.

©

Azt, hogy Lázárnak nem volt kész forgatókönyve L. Simon leváltására, az is mutatja, hogy még nem találta meg az utódját. Úgy tudjuk, a bejelentés után néhány nappal Virág Zsolt művészettörténészt, a Kastélylexikon szerzőjét, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. vezetőjét kérte fel a kancelláriaminiszter, de ő nem vállalta a feladatot. Az érintett a hvg.hu kérdésre sem cáfolni, sem megerősíteni nem volt hajlandó az információt.

Az újabb személy keresgélése közben az is szóba jött, hogy L. Simon területét – a kulturális örökségvédelmet és a kiemelt kulturális beruházásokat – beolvasztanák egy másik miniszterelnökségi államtitkárságba. A legesélyesebb, Lázár abszolút bizalmát élvező Sonkodi Balázs vezette stratégiai ügyekért felelős államtitkárság, de versenyben van az Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság is.

Az is felvetődött, hogy Lázár helyettese, a területen járatlan Csepreghy Nándor kapná meg L. Simon portfólióját. Ez viszont azért volna furcsa, mert L. Simont tavaly ősszel épp azzal menesztette a miniszterhelyettesi pozícióból Lázár, hogy neki olyan helyettes kell, aki csak erre a munkára koncentrál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hajós András: Ha megáll az idő, azt arra kell használni, hogy újratervezzünk

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

Hétvégi járatot indít a BKK Normafára

A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig

A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig