szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap, öt hír, amiről mindenki beszél: váratlan személycserék a Miniszterelnökségen; magyarokat is sújt a Brexit nyomán tetőző idegengyűlölet Nagy-Britanniában; egy hónap után is szörnyű állapotok vannak a sárospataki kutyatelepen; eltemették Bud Spencert.

- Elégedetlen a kulturális örökségvédelem helyzetével, így ezen a területen a legnagyobb barátság ellenére személyi változás lesz, és L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára befejezi a munkáját - mondta Lázár János a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón. Önmagának is ellentmondva Lázár hamarosan arról beszélt, hogy L. Simont sikerei miatt támadják. Arra reagált ezzel, hogy az RTL információi szerint a balatonberényi kormányüdülő féláron a távozó L. Simon Lászlóé lesz (merthogy a kormány eladja minden üdülőjét). Lázár még egy fontos személycserét jelentett be a Miniszterelnökségen, Németh Lászlóné államtitkár nyugdíjba vonulását. Az viszont még nem publikus, kik lesznek a távozó államtitkárok utódai.

- Tetőzik az idegengyűlölet Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás után, a kampány csak olaj volt a tűzre, a rendőrség szerint 57 százalékkal nőtt a rasszista támadások száma. Bár Orbán Viktor magyar kormányfő szerint a Brexit-eredmény azt mutatja, hogy a britek jogosan féltek a migrációtól, ezeket a félelmeket most a lengyeleken és a magyarokon is leverik. Persze akad, aki nem fél, a bosnyák gyökerekkel rendelkező svéd focivilágsztár, Zlatan Ibrahimovic épp ma jelentette be, a Manchester Unitedben folytatja. Ami pedig a Brexit-döntés legújabb britanniai fejleményeit illeti, a konzervatívoknál hivatalosan is megkezdődött az utódlási harc, többen is bejelentkeztek David Cameron posztjára, igaz, a legesélyesebbnek tartott Boris Johnson hatalmas meglepetésre közölte, nem akar pártelnök-kormányfő lenni. Arról, hogy az unió sorsa hogyan is alakulhat a Brexit-után, ebben a cikkünkben és ebben, egy Angliában élő magyar közgazdász által írt publicisztikában olvashat.

- Távolítsák el a kutyatetemeket a hűtőből, ne halmozzák fel az ürüléket és tárolják zártan a trágyát – nem, nem egy kínai kutyanyúzó üzemben, hanem a legális, 1 százalékot gyűjtő sárospataki állatmenhelynek írta elő a hatóság ezeket a 2016-ban alapvetőnek hitt kötelezettségeket. Az egyik civil szervezet szerint még vizük sem volt a kutyáknak a kánikulában, a város polgármestere viszont csak azt ismételgeti, hogy nekik semmi közük az egészhez. Korábban már foglalkoztunk a sárospataki kutyamenhelyen tapasztalt szörnyű állapotokkal, ám azóta gyakorlatilag semmit nem javult a helyzet.

Két nap elteltével ismét felment a közlekedési múzeum tetejére az a ligetvédő aktivista, aki a tegnapelőtti éjjelt a pszichiátrián kényszerült eltöltöteni. Akkor a rendőrök hozták le - szerinte meglehetősen durván, a rendőrség szerint nem -, ezúttal a biztonsági őrök. Elmondása szerint életveszélyesen fenyegették, majd nagy fizikai fájdalmakat okozva először leteperték, később letaszigálták a tetőről. A Ligetvédők feljelentést tettek az elmúlt napokban a helyszínen intézkedő rendőrök és kopaszok ellen is. Helyszíni tájékoztatójukat videónkon is megnézhetik.

- Évek óta bent volt az utolsó fordulóban, az idén azonban el is nyerte a Borászok Borásza díjat Bacsó András. Az Oremus főborászát, Tokaj-Hegyalja egyik ikonikus birtokának vezetőjét arról is kérdeztük, hogy tényleg készüljön-e tokaji vörösbor, illetve miképp építhető fel egy olyan borászat, amely gyakorlatilag egy ékszerdoboz.

A nap képei Bud Spencer római búcsúztatásán és temetésén készültek:

Kattintson galériánkra!
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is

A szállítmányozásnak a világjárvány szinte meg sem kottyan, van nagyobb baja is