szerző:
MTI

Az utóbbi negyedévben a sok új lakás miatt megállt a drágulás az új építésű lakások piacán, de Budapesten az átlagos négyzetméterár így is félmillió forint felett van.

Az új építésű lakások átlagos négyzetméterára 31 százalékkal, 441 ezer forintra emelkedett júliusban az előző év azonos időszakához képest, a második negyedévben a kínálat jelentős bővülése miatt megállt a drágulás – derül ki az Ingatlan.com több mint 10 ezer hirdetés alapján készített elemzéséből.

A hétfői közlemény szerint az új építésű lakások száma folyamatosan emelkedik. Az első fél évben 11 százalékkal több új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 237 százalékkal nőtt.

Az ingatlan.com statisztikái szerint csak az idén országos átlagban 6 százalékkal drágultak az új lakások, a kínálat 32 százalékkal bővült. Ez részben a kormányzati lakásprogrammal magyarázható, részben pedig azzal, hogy az utóbbi években alacsony volt a bázisa az új építésű lakásoknak, így látványos bővülést produkált ez a piac.

Példaként említették, hogy júliusban Budapesten 23 százalékkal, 556 ezer forintra emelkedett az új lakások átlagos négyzetméterára éves összevetésben. Somogy és Veszprém megyében szintén 500 ezer forint felett volt júliusban az átlagos négyzetméterár, ami 13, illetve 61 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Fejér megyében 45 százalékkal, 354 ezer forintra, Pest megyében pedig 17 százalékkal, 351 ezer forintra nőtt az új építésű lakások átlagos négyzetméterára. Győr-Moson-Sopron megyében 7 százalékkal, 322 ezer forintra bővült az átlagos négyzetméterár. Hajdú-Bihar megyében, ahol a debreceni lakáspiac adja a lakáspiac motorját 12 százalékkal, 347 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki kifejtette: bár éves szinten jelentős áremelkedést mutatnak az adatok, a második negyedévben azonban megállt a drágulás, alig emelkedtek az árak. Ez pedig egyértelműen a kínálat növekedésével magyarázható – tette hozzá a szakértő.

Kiemelték: az új építésű lakások piacán növekedési potenciált jelent, hogy a kínálatban szereplő új építésű lakásoknak csak a hatodát – 15-16 százalékát – adják át várhatóan az idén, a jelentősebb bővülés jövőre várható.

Balogh László szerint bár a kereslet is adott a piacon, a vevők pénzügyi mozgástere korlátot szab a drágulásnak, a kínálati oldal bővülése miatt azonban árcsökkenésre nem lehet számítani. A szakember úgy vélte, hogy a lakásforgalmazók rövid távon inkább a műszaki tartalommal – konyhabútor, kedvezményes vagy ingyenes garázs felajánlásával – harcolnak majd a vásárlókért az árengedmények helyett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Ilyen önéletrajzot még nem látott, ezt végig lehet játszani, mint egy videojátékot

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

A legújabb Android rendszer fut rajta, feleáron adják, mint a többi csúcstelefont – mi az?

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Két év, és az olaszok betiltanák szinte az összes eldobható műanyagot

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Mexikói rendőrökkel csaptak össze az Amerikába tartó hondurasi menekültek

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette