Szabó M. István
Szabó M. István

Ma már csak megmosolyogni való, ahogyan az 1984-ben készült Gyilkos robotokban Tom Selleck felveszi a harcot a chipjeiken keresztül meghekkelt háztartási robotokkal, de azt a rendező már akkor megérezte, hogy a házi és ház körüli munkákat észrevétlenül átveszik majd a gépek. A robotporszívó rendületlenül halad a mikrohullámú sütők és mosogatógépek által kitaposott hétköznapiság felé, ideje hát a fókuszt egy rokonára, a fűnyíró robotra állítani.

Golfpálya minőségű gyepet nyír az akár 40, akár több ezer négyzetméteres kertben is a fűnyíró robot. Bár őse a hadiipar szülötte, mára annyira békés lett ez a technológia, hogy jószerével bármely akadály esetén ütközik és irányt változtat. Dolgozhat bármilyen keményen, szinte hang nélkül teszi, amire beprogramozták.

Közvetlen rokonaihoz, a robotporszívóhoz és medencetisztító robothoz hasonlóan az egész felépítménye szenzorokon és egy akkumulátoros villanymotoron nyugszik. Felismerő képessége azonban egyelőre korlátozott: a betont, a követ és a füvet még nemigen képes megkülönböztetni egymástól, ezért a működési területét le kell határolni. Ellenkező esetben nincs az a virágágyás, frissen ültetett cserje, de még kerti tó sem, amit kikerülne, ha a villanypásztora mögül kiszabadul.

A munkaterületen látszólag össze-vissza döcögve halad. A véletlen útvonalválasztás azonban épp hogy nem a véletlen műve. Ez a legjobb megoldás arra, hogy a legritkább esetben szabályos négyzet vagy téglalap alakú kertben az akár naponta-kétnaponta nyírt füvet mindenhol egyenletesre nyesse úgy, hogy kijárt utat, keréknyomot se hagyjon maga után. Akár 1-2 millimétert is lenyírnak ezek a rendszerek.

A határok kijelölését jobb szakemberre bízni akkor is, ha minden fűnyíró robotos videó egy-egy hölggyel igyekszik bemutatni, milyen egyszerű is a telepítés. De ha a láthatatlan kerítést installálták, tényleg automatizálható a fűnyírás. Ez olyan energiában, időben és főként pszichésen felszabadító érzéssé válhat, mint amikor a mosogatógép megjelenik a konyhai munkában. A tulajdonosok gyakran említik a robotfűnyíró előnyeként azt is, hogy mindig egyenletes a fű magassága, és hogy észrevétlenül beépül a mindennapokba, mivel kiderül: általa az élet kényelmesebb.

©

Miközben Németországban vagy Ausztriában a családi házak kertjei mellett a robotporszívó egyre gyakrabban a kisvárosi köztereken is mindenféle felügyelet nélkül kanyarog, Magyarországon még nagy luxusnak számít. A nyugat-európai trendekkel szemben a tipikus hazai vásárló a középosztálytól feljebb kalibrált jövedelmi viszonyokkal rendelkező értelmiségi – főként műszaki vénával rendelkező, gyakran IT-s geek, aki leginkább budapesti, illetve agglomerációs övezetben él.

Idehaza a piaci méretet tavaly 250-330 új gép eladása és munkába állítása jelentette, bár idén ez a szám biztosan emelkedni fog. Volt, akinek 42 négyzetméterre installáltak rendszert, de legutóbb – fél tucat robot finom összehangolásával – 17 ezer négyzetméteres felületet vettek birtokba a robotfűnyírók.

A piacon fellelhető fűnyíró robotok leginkább a kezelésükre bízható felület nagysága alapján differenciálódnak, a kínálati keresztmetszetet jelző Árukereső listáján 42 modell található.

A fél tucat gépgyártó legolcsóbb gépei is többe kerülnek 350 ezer forintnál, a középméretért 6-800 ezer, az akár focipálya méretű terület kezelésére alkalmas gépekért egymillió forintnál is többet kell fizetni.

A Robotgurunál van a legnagyobb kínálat, de gyarapodóban vannak a kertészeti profilra álló kereskedők is, és persze vannak márkaképviseletek is, ez utóbbiban a Husqvarna a legerősebb.

Túlkínálat van, de túlkereslet sincs. Ez leginkább abból látszik, hogy a magyar piacon még nem jelentek meg a kínai gyártók, a piac igényeit az európai gyártók egyelőre képesek egyedül is lefedni. A Husqvarna és a társmárka Gardena svéd, a feltörekvő Bosch angol, a Robomow izraeli. A Honda japán, de vannak a piacon olasz, amerikai gyártmányok is. A kínaimentes kínálat azzal is indokolható, hogy a tartozék- és cserealkatrész-ellátáshoz szükséges hálózatokkal a kínai cégek nemigen foglalkoznak, márpedig

a robot késeit szezononként egyszer biztosan cserélni kell,

és a forgalmazónak 3-5 év múlva is biztosítania kell az alkatrészeket. A piacon hiányzik az árverseny: a robotok a növekvő eladási számok ellenére sem lesznek olcsóbbak, inkább szoftveresen tudnak mindig többet és többet – ugyanannyiért.

Csak dőljön hátra, mutatjuk, mit művel közben a robotfűnyíró - teszt

Hogy a fűnyírás kényszerű nyűg vagy nyugtató hobbi, az csupán megközelítés kérdése. Az viszont biztos, hogy hetente több nap keveseknek van rá ideje, pedig a gyep ennek örülne a legjobban. Kipróbáltunk egy fűnyírót, amely nem csak magától végzi a dolgát, hanem még a telefonunkkal is bárhonnan elérhetjük.

Technológiailag mindegyik modell ugyanarra a kaptafára húzott konstrukció (a véletlenszerű mozgástól eltérőt csak a Bosch használ, az ő gyártmányaik szisztematikusan dolgoznak), jellemző módon a cégek abban versenyeznek egymás közt, hogy kinek a kasztnija bírja jobban az ütközéseket, koccanásokat, és milyen impulzus szükséges ahhoz, hogy a rendszer biztonsági okból (inkább) leálljon. De mindegyikben komputer adja ki a parancsokat, és szenzorok segítik a tájékozódást. Van olyan esőérzékelős is, amelynek elég pár csepp, hogy visszavonuljon a biztonságot jelentő, fedett helyen lévő töltőjére.

Az elfektetett műanyag kofferre hajazó forma és a burkolat alatt zümmögő, vízmentesre szigetelt kis traktor is ugyanaz, ahogy az is, hogy az akkujuk nem szereti, ha télen a szabadban hagyják. A gyártók egyre inkább arra törekednek, hogy a robotfűnyírók wifin vagy bluetooth-on keresztül is elérhetőek legyenek, így integrálva a gépeket az okosotthon-koncepcióba.

De mi történik, ha ellopják? Vannak olyan márkák és modellek, amelyekben az akkuk eltávolítása után is 24 órán keresztül működik a GPS helymeghatározó, és a gépeket nemzetközi biztonsági listában azonosítható PIN kóddal is védik, jóllehet, dokkoló és a mikrofeszültséggel terelő vezetékek nélkül eleve nemigen használhatók. Ezzel együtt tavaly egyetlen robotról derült ki Magyarországon, hogy valahonnan ellopták: Ausztriából került hozzánk – és nem az osztrákok hozták át ide.

©

Kell némi tudatosság ahhoz, hogy az ember megértse, mire jó egy ilyen gép. Társasházak nem, irodaházak és telephelyek viszont már egyre gyakrabban vesznek maguknak robotfűnyírót, a vevők nagy részét azonban a tehetős kertes házi lakók adják. Igaz, a legtöbb, végül vásárlás nélkül záruló érdeklődést is ők produkálják – lemondóan legyintve, hogy majd "Pista bácsi, a kertész" továbbra is megoldja. De ez a megoldás kiveszőben van, mert nincsenek már Pista bácsik, akikre ezt rá lehetne bízni.

A robot fűnyírók nem elhanyagolható előnye, hogy a fűgyűjtést is el lehet felejteni; a mulcsozással a levágott füvet nem kell összegyűjteni, hiszen az minden elemével (nedvesség, tápanyagtartalom) újrahasznosul.

Mivel a magyar fogyasztói piacon zömében a németek jelölik ki a követett irányt, a „hány év múlva leszünk mi ott?” kérdés feltevésénél vagy az „ott magasabb szintű a kertkultúra” típusú legyintéseknél fontosabb információ, hogy

tavaly a robotok adták a német fűnyírópiac tizedét.

Ráadásul az idei év ennél is erősebbnek tűnik – Németországban is, nálunk is. A robotfűnyíró-gyártók hovatovább csúszásba kerülve tudják csak a boom közeledtét jósoló kereskedői igényeket kielégíteni. Az idén több gyártóval is előfordult, hogy egy július közepi rendelést csak szeptember végi szállítással igazolt vissza.

Elveszik majd az emberek munkáját a droidparasztok - (videó)

Precíziós öntözés, nyájterelgetés, szüret és permezezés - mind mind olyan mezőgazdasági munkák, melyeket közvetlen emberi munkával végzünk, "mióta világ a világ". Na, ennek most vége!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el

Ha ilyen nyomkövetőt használ, akkor inkább felejtse el

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

Pompeo békés megoldást akar a szaúdi-iráni konfliktusra

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

Kaposváron házhoz mennek majd a használt étolajért

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Cirkuszi indulóval hekkelték meg Karácsony sajtótájékoztatóját – videó

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját