szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hogy a fűnyírás kényszerű nyűg vagy nyugtató hobbi, az csupán megközelítés kérdése. Az viszont biztos, hogy hetente több nap keveseknek van rá ideje, pedig a gyep ennek örülne a legjobban. Kipróbáltunk egy fűnyírót, amely nem csak magától végzi a dolgát, hanem még a telefonunkkal is bárhonnan elérhetjük. Sőt, ő is elér minket, amikor mondanivalója van.

A májusi eső aranyat ér –  ezt a mondást idén sokszor hallhattuk, az ötödik hónapban bőven kijutott az égi áldásból. A májusi eső azonban a gyakorlatban leginkább iszonyatos tempóban növekvő füvet jelent, így aztán a kisebb-nagyobb otthoni kertekben mostanában az átlagosnál is gyakrabban kell végigtolni az elektromos vagy éppen benzines fűnyírókat. Akinek ez a tevékenység nem nyugis kikapcsolódást, hanem 1-2 hetente kényszerűen ismétlődő nyűgöt jelent, annak találták ki a robotfűnyírókat.

Ha esetleg azt gondolná, hogy a robotfűnyírók vadonatúj kütyük, bizony nagyot téved, hiszen jelen tesztalanyunk svéd gyártója immár több mint 20 éve forgalmaz ilyen termékeket, tapasztalatból tehát abszolút nincs hiány. Kipróbáltuk, hogy mit tud a termékkategória egyik legnagyobb tudású delikvense, a mai trendeknek megfelelően már "smart" funkciókkal is felvértezett Husquarna Automower 420.

©

Hogyan válasszunk?

A felső-középkategóriás Automower 420-ra nekünk azért esett a választásunk, mert ez a gyártó legolcsóbb okos modellje. De aki nem csak tesztelni, hanem hosszabb távon is használni szeretné, annak elsősorban a pázsit területe alapján érdemes választani: míg az egyszerűbb példányok 600 négyzetméterre vannak hitelesítve, a high-end modellek akár 5000 négyzetméteres felületen is vígan elboldogulnak. A tesztünk alanyát jelentő készülék maximum 2200 négyzetméteres területekre jelent ideális választást.

(Be)üzemelés

A gyártó tapasztalata szerint a robotfűnyírót vásárlók előszeretettel kérnek telepítési szolgáltatást, pedig az üzembehelyezés a barkácsolás iránt minimális érdeklődést mutatók számára abszolút nem ördöngősség. A rendszer központi eleme a fűnyírót időről időre árammal feltöltő dokkoló, melybe két irányból egy-egy vékony vezeték csatlakozik be: a 9 voltos, tehát kisfeszültségű vezetékek egyfajta hurkot képeznek, és arra hivatottak, hogy a masina számára kijelöljék a bejárandó gyep szélső határait. A kábelt egyszerűen műanyag tüskékkel rögzíthetjük a fűben, a profi telepítők pedig egy olyan gépet használnak, mely a föld felszíne alá, 5-10 centiméter mélyre rejti el a vezetéket.

©

A területen belül "szigeteket" (fa, medence stb.) is kialakíthatunk, és mivel a robot tele van pakolva szenzorokkal, az esetlegesen a gyepen felejtett tárgyak sem jelentenek gondot: a gép óvatosan nekiütközik a tárgynak, majd pedig érzékelvén azt, más útvonalat keres.

A 2500-3000 töltésre tervezett és természetesen cserélhető lítium-ion akkumulátor egy feltöltéssel mintegy 105 percnyi üzemidőt biztosít, és ha fogytán az energia, a fűnyíró magától visszatér a dokkolóba, ahol megkezdődik a körülbelül 55 perces töltés. A hazatalálást a dokkoló által 6 méteres sugarú körben sugárzott jel segíti, illetve egy, a terület közepén lefektethető vezetőszál – ez utóbbi segítségével messzebbről is hazatalál a megfáradt robot.

Otthon, édes otthon
©

Hogyan működik?

A robotfűnyírók egyik legnagyobb előnye, hogy szinte teljesen hangtalanul dolgoznak (esetünkben 57 dB), így a szomszédokat sem zavarja a működésük. A mindössze 24 centiméteres vágási szélesség senkit se riasszon el, mivel az alig 30 W teljesítményű robot hosszú órákon át, hetente több napon át is teszi a dolgát, és ily módon garantált, hogy a fű az adott területen mindenhol le lesz nyírva. Érdekesség, hogy a három apró forgókés mindig csak a fű legfelső 1-2 milliméteres darabkáit vágja le, ami egyrészt kíméli a füvet, másrészt a lehulló parányi fűdarabok tápanyaggá változnak – nos és persze így fűgyűjtőre és a fű elszállítására sincs szükség.

A területen véletlenszerű mozgást végző, mintegy 11 kilós fűnyírónak egy meredek domboldal sem jelentenek akadályt: a méretes terepgumikkal rendelkező Automower akár 45 fokos emelkedőn is minden további nélkül felmegy.

Lényeges, hogy egy jól beállított rendszer működéséből a kert tulajdonosa lényegében semmit sem észlel, hanem csak azt tapasztalja, hogy a fű mindig ideális hosszúságú és nem utolsó sorban szemre is nagyon szép.

Okos

Az Automower 420 tetején, a felhajtható kis ajtó alatt egy kis kijelzőt és néhány gombot helyeztek el, melyek révén minden beállítási és vezérlési feladat megoldható, azonban ezeket az okostelefonunkon sokkal egyszerűbben elvégezhetjük. A fűnyíró szerves részét képezi ugyanis egy mobil modem, mely a gyártó által biztosított SIM-kártya révén saját mobilnetes kapcsolatot biztosít a gépnek.

A fűnyíró nagy területre kiterjedő munkájának jellege miatt ez Bluetooth-kapcsolattal nem lenne megoldható, nagyon kis területen tudna csak kapcsolatot tartani a gép. Így aztán muszáj a saját mobilnet ahhoz, hogy az iPhone-okra és androidos készülékekre is telepíthető Automower Connect alkalmazás a kert másik végéből, illetve tulajdonképpen bárhonnan elérjük a fűnyíró robotunkat – például otthonról a nyaralóban lévőt.

©

Ez persze minden használatkor némi adatforgalmzást jelent. A nemrégiben indult szolgáltatás az első két évben teljesen ingyenes, és az ígéretek szerint ezt követően sem kerül majd sokba, hiszen havi szinten mindössze néhány megabájtos adatforgalomról beszélünk.

Az alkalmazás alaphelyzetben azt jelzi számunkra, hogy a fűnyíró éppen dolgozik-e, vagy esetleg éppen a töltőn pihen, illetve, hogy mikor lesz a következő tervezett indítása, valamint a távolból manuálisan is elindíthatunk/leállíthatunk egy munkafolyamatot.

©

Az időzítővel megadhatjuk, hogy mely napokon milyen időintervallumban dolgozzon a masina. (A rendszer a csapadékos időszakokban aktívabb, mint a száraz nyári hónapokban, a gép a motor terheltségi szintjéből következtet arra, hogy aktuálisan mennyire gyorsan nő a fű.) A vágási magasság is megadható az alkalmazásban, a beállításunknak megfelelően emelkedik vagy süllyed a vágókéseket tartalmazó tárcsa.

Biztonságban

Ha éppen vihar közeleg az otthonunkhoz, akkor akár a munkahelyünkön tartózkodva is a védett dokkolóra küldhetjük a fűnyírót. De a gép maga is jelez: jelzi számunkra, ha munka közben elakad, sőt azt is, ha lopást gyanít. Ha illetéktelen kezek megemelik a fűnyírót, és a robot az előre definiált sugarú "geokerítés" határain kívülre kerül, máris azonnal fülsüketítő vinnyogásba kezd és az alkalmazásban is értesít bennünket. Bár a tolvajok ezt általában nem tudják, teljesen értelmetlen ellopni egy ilyen nagyértékű és többek közt PIN-kóddal is védett gépet, mert az általunk megadott területen kívül nem nagyon lehet üzembe helyezni, arról nem is beszélve, hogy GPS nyomkövető is van benne.

©

Tapasztalatunk szerint a háziállatok viszonylag gyorsan megszokják a robotizált új családtagot, és akkor sincs baj, ha a kisgyermekek esetleg bedugják a borítás alá a kezüket, ugyanis a rövid késekhez nem ér be az ujjuk. Amennyiben valaki fejjel lefelé fordítja a gépet, a vágókések forgása azonnal leáll.

A vízállóság mind a dokkoló, mind pedig a készülék esetében adott – így aztán esőben is mehet a fűnyírás –, de azért a dokkolót érdemes naptól és esőtől védett helyre telepíteni. A fűnyírő esetében pedig a locsolórendszerekkel nem árt vigyázni: az esővel ellentétben alulról érkező víz kárt tehet a robotfűnyíróban.

©

Verdikt

+: sok időt és munkát spórol meg, halk és észrevétlen működés, kíméletesen bánik a gyeppel, egyszerűen beüzemelhető, távvezérelhető, biztonsági és lopásvédelmi funkciók.

: nem birkózik meg minden terephelyzettel, drága.

Egy robotfűnyíró hatalmas segítséget jelenthet azoknak, akiknek egyre kevesebb az idejük egy méretes kert gyepének rendszeres gondozására. De talán ennél is fontosabb, hogy a sokszor keveset dolgozó robotfűnyíró kevésbé sokkolja a pázsitot, mint a ritkán, de sokat vágó hagyományos fűnyírás, végeredményképp pedig gyönyörű füvet kapunk.

Negatívum, hogy a nem szintben lévő szegélyek esetén nem ússzuk meg a szegélynyírást, illetve hogy a földre hulló gallyakat vagy gyümölcsöket tőlünk eltérően a robot logikusan nem tudja összegyűjteni a munkája során.

Tény, hogy nem olcsó a technológia: tesztalanyunk árcéduláján 730 ezer forintos összeg olvasható, és ha beérjük egy kisebb teljesítményű és smart funkciók nélküli példánnyal, még akkor is 375 ezer forinttal lesz vékonyabb a pénztárcánk.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Hadházy bement a rendőrségre és szólt, ő fotózta le Mészáros Lőrinc harckocsiját

Hadházy bement a rendőrségre és szólt, ő fotózta le Mészáros Lőrinc harckocsiját