szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A spanyol turizmus egyik fellegvárának tekinthető Kanári-szigetekre is beteszi a lábát a 21. század. Az Iberdola a tájkép részévé teszi a modern civilizáció szimbólumát, a szélturbinákat. De nem csak az üdülőszigeten.

A spanyol áramszolgáltató, az Iberdrola bejelentette: megkapta a hivatalos engedélyt ahhoz, hogy két kis szélerőművet építhessen a Kanári-szigeteken - írja a Cleantechnica. A Tenerife közelében lévő Las Aulagas (13,8 MW) és Chimiche II (18,4 MW) akár már a 21 hónap múlva működőképes lehet, kérdés, hogy a saját, 40 millió eurós befektetési bukszájához milyen gyorsan talál helyi partnert.

A Spanyolországban zajló zöldenergiás térhódításban az Iberdrola jól állja a sarat, sőt, a két kis sziget-telep mellett valóban grandiózus tervekket szövöget - az országban 5500 MW-ban határozták meg az építendő szélenergia kapacitás mennyiségét. Kasztília-La Mancha térségében 1804 MW, Kasztília és León 1453 MW, Andalúzía 857 MW, Galícia 627 MW, Aragónia 305 MW, Murcia régiója 161 MW, Baszkföld 143 MW, Asturias 74 MW, Katalónia 50 MW, és Kantábria pedig 32 MW méretű szélturbina mennyiséget rajzolhat majd a tájképbe.

Az Iberdola a beruházásokhoz az Európai Beruházási Bank 200 millió eurós kölcsönét is igénybe veszi, melyet k+f, illetve innovációs projektekre használnak fel a hálózatfejlesztésben és a megújuló energiaforrások térnyerésének elősegytése érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

Majdnem egy évvel csökkent itthon a várható élettartam

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Az űrből biztosít majd térerőt a Vodafone, Európában is

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban

Azonosították a fiatalt, aki nyolc embert gyilkolt meg Indianapolisban