szerző:
hvg.hu

A felügyelőbizottság morális és észszerűségi szempontokat nem vizsgálhat, a Matolcsy Györgyhöz közel álló nő pedig nem közszereplő.

A legjobban fizetett 4-5 százalék közé tartozott a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló Vajda Zita, aki nemzetközi személyi titkárként havi bruttó 1,73 milliót keresett. A jegybankot május elején hagyta ott, de nem járt rosszul utána sem: két jegybanki alapítványi pozíciót is szerzett, és kutatóként is dolgozik, igen magas díjazásért. Vajda Zitát maga a jegybank hozta összefüggésbe Matolcsy György válásával.

Az atv.hu megkeresésére az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja, Nyikos László azt mondta, a Vajda Zitával kapcsolatban napvilágot látott információkkal nem foglalkoztak – így a kiugróan magas fizetését sem vizsgálták –, miután Vajda nem köztisztviselő, nem közalkalmazott és nem közszereplő. Mivel az MNB részvénytársaság, dolgozói munkavállalói státuszban tevékenykednek, ezért a nő fizetése Nyikos szerint nem vet fel törvényességi kérdéseket.

Az MNB csak törvényességi szempontokat vizsgálhat, észszerűségi és morális szempontokat viszont nem – tette hozzá, bár maga részéről támogatná az utóbbiakat is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!