szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felügyelőbizottság morális és észszerűségi szempontokat nem vizsgálhat, a Matolcsy Györgyhöz közel álló nő pedig nem közszereplő.

A legjobban fizetett 4-5 százalék közé tartozott a Matolcsy György jegybankelnökhöz közel álló Vajda Zita, aki nemzetközi személyi titkárként havi bruttó 1,73 milliót keresett. A jegybankot május elején hagyta ott, de nem járt rosszul utána sem: két jegybanki alapítványi pozíciót is szerzett, és kutatóként is dolgozik, igen magas díjazásért. Vajda Zitát maga a jegybank hozta összefüggésbe Matolcsy György válásával.

Az atv.hu megkeresésére az MNB felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja, Nyikos László azt mondta, a Vajda Zitával kapcsolatban napvilágot látott információkkal nem foglalkoztak – így a kiugróan magas fizetését sem vizsgálták –, miután Vajda nem köztisztviselő, nem közalkalmazott és nem közszereplő. Mivel az MNB részvénytársaság, dolgozói munkavállalói státuszban tevékenykednek, ezért a nő fizetése Nyikos szerint nem vet fel törvényességi kérdéseket.

Az MNB csak törvényességi szempontokat vizsgálhat, észszerűségi és morális szempontokat viszont nem – tette hozzá, bár maga részéről támogatná az utóbbiakat is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

A női kézilabda-bajnokság 7 meccse közül hat elmarad a járvány miatt

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük

Jóval közelebb van a Földhöz a Betelgeuse óriáscsillag, mint eddig hittük