szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök az Origo-nak adott interjúban tévesztett, a hibát csak az interjú publikálása után vették észre.

Az Európai Unió jövőjéről kérdezték a miniszterelnököt, mikor azt mondta, a legnagyobb problémát ma az unió jövője szempontjából az eurózóna továbbfejlődésének elakadása jelenti. Orbán Viktor úgy fogalmaz, "ebben mi vétlenek vagyunk, és nem is tudunk segíteni a megoldásban." Kérdés, hogyan haladnak tovább a közös pénz után a közös gazdaságpolitika felé, hiszen egy monetáris uniót nem lehet fenntartani közös gazdaság- és költségvetési politika, közös felelősségvállalás nélkül. Orbán szerint az EU eurozónán kívüli része "köszöni szépen, jól érzi magát." A miniszterelnök szerint a sikeresebb országok az eurózónán kívül vannak, és nem is nagyon vágyódnak oda, mert mi értelme lenne egy dinamikus gazdasági fejlődést felcserélni egy eurózónán belüli stagnálásra.

"Ezért veszítette el az eurózóna is a vonzerejét a sikeres, zónán kívül lévő államok számára. Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia szépen fejlődő országok. Szóval ma két részből áll az Európai Unió, és hogy egyben marad-e vagy sem, leginkább azon áll vagy bukik, hogy az eurózóna képes lesz-e megoldani a saját problémáit"

- fogalmaz Orbán, amivel csak az a bökkenő, hogy Szlovákiában 2009-ben bevezették az eurót. 10 előtt az interjúba belenyúltak, Szlovákiát kivették a felsorolásból.

Az eredeti verzió:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Diplomás könnyűzenészeket is képezne a Debreceni Egyetem

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját

Magyar kutató vezetésével tesztelték a Novavax koronavírus elleni vakcináját