szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar szuverén osztályzattal azonos szintre emelte csütörtökön Magyar Export-Import Bank (Eximbank) besorolásait a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő a döntéshez fűzött londoni indoklásában felidézte, hogy múlt héten Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az addigi "BB plusz/B" szintről "BBB mínusz/A-3"-ra javította, visszaemelve a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású kategóriába.

Csütörtökön az S&P bejelentette, hogy az új magyar államadós-besorolással azonos szintre, vagyis "BB plusz/B"-ről szintén "BBB mínusz/A-3"-ra minősítette fel az Eximbank hosszú és rövid távú osztályzatait.

Indoklásában a Standard & Poor's kiemelte: a pénzintézet osztályzatát azért hozza összhangba a magyar szuverén adósságkötelezettségek besorolásával, mert nézete szerint az Eximbank kormányzati kötődésű szervezet, és szinte bizonyosra vehető, hogy a magyar kormány időbeli és elégséges rendkívüli támogatásban részesítené a bankot pénzügyi stresszhelyzet kialakulása esetén.

Az Eximbank kritikus szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a gazdasági növekedés szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára, és arra, hogy mennyire rá van utalva a külkereskedelemre – olvasható a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az Eximbankot integráns kapcsolatrendszer fűzi a magyar kormányhoz, amely a bank egyedüli tulajdonosa és kötelezettségeinek törvényi garantálója.

A Standard & Poor's a magyar államadós-besorolás múlt heti felminősítését elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolta.

Most már csak a Moody's Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást "Ba1" - a másik két hitelminősítő módszertanában "BB plusz"-nak megfelelő - osztályzattal.

A Moody's azonban felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatra, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást. A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody's akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!