szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ő volt az aranytojást tojó tyúk a rendszerben - mondta az ügyész abban a perben, amely HBOS bank 245 millió fontos csalási ügyében folyik Nagy- Britanniában. Az 54 éves Lynden Scourfield a Halifax, Bank of Scotland (HBOS) banknak azt az ügyosztályát vezette, mely a magas kockázatú adósokkal foglalkozott.

 Akik nem tudtak vagy nem akartak fizetni, azok hozzá fordultak a hiteltörlesztések ügyében. Pontosabban nem közvetlenül hozzá, hanem egy David Mills nevű ügynökhöz, akit a bank azért szerződtetett, mert gyanította: a rossz adósok sose fognak fizetni. A bank vezérei nem is tévedtek: a Bank of Scotland csúnyán megégette magát a nagy pénzügyi válság idején 2008-ban.

Ebben a 245 millió fontos csalási ügyben, mint cseppben a tenger tükröződik a korabeli gondolkodás egyes bankokon belül. Scourfield, az osztályvezető elintézte, hogy a rossz adósoknak nem kellett fizetniük, sem pedig kiköltözniük a házukból vagy a lakásukból. Cserébe azzal fizettek, amijük volt. Egy csőd szélén álló pornócég például szép lányokkal fizetett. Mások a villájukba hívták meg a korrupt bankárt a spanyol tengerpartra. Persze a legegyszerűbb az volt, ha a rossz adós pénzt adott a közvetítőnek, Mills ügynöknek – írja a Daily Mail

 Mills úr és neje számláján 28 millió font ment keresztül ezekben az időkben – hangsúlyozta az ügyész. Végül persze mindenki ráfázott: a bank veszített 245 millió fontot, a korrupt bankár és segítői büntetőügyek alanyai. De legalább visszaemlékezhetnek a régi szép napokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!