szerző:
Szabó Yvette
Tetszett a cikk?

A Médiatanács elutasította a kereskedelmi adó üzemeltetőjének a kérelmét, hogy újabb öt évre kapjon lehetőséget a sugárzására, így könnyen lehet, hogy egy időre egyáltalán nem lesz országos kereskedelmi rádióműsor.

A Class FM-et üzemeltető cég, az Advenio a közelmúltban váltott tulajdonost. A kormánnyal összeveszett üzletember, Simicska Lajos üzleti köre már semmi esélyt sem látott arra, hogy a neve alatt tovább működhessen az ország legnépszerűbb rádióadója, ezért Nyerges Zsolt eladta a céget.

A vevő Michael McNutt amerikai üzletember és a Marquard-médiacsoport volt, és nagyon bizakodóan nyilatkoztak a Class FM jövőjéről, ám egyelőre ennek a derűlátásnak nem látszik az alapja. A Médiatanács ma elutasította az Advenio még tavaly nyáron benyújtott kérelmét, mondván, hogy a körülményekre való tekintettel nem lát lehetőséget az eddigi, hétéves engedély meghosszabbítására.

©

Voltaképpen mulatságos is lett volna, ha az új tulajdonos egyből révbe ér, hiszen a több mint 2,5 millió ember által rendszeresen hallgatott rádióadó celebjei miatt az elmúlt hónapokban már többször is megfeddték az üzemeltetőt. A Médiatanács úgy találta, hogy Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani Morning Show-jának több adásában olyasmik hangoztak el, amelyek alkalmasak „a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”. Ennek alapján pedig a médiatörvény gyakorlatilag kizárja, hogy megújítsák a frekvenciaengedélyt.

Az Advenio ugyanakkor megtámadhatja a bíróság előtt a Médiatanács döntését. Ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy bárki tudná, megszólal-e a 103,3 frekvencia november 19-én. Addig ugyanis már nem nagyon lesz mód arra, hogy szabályosan le lehessen bonyolítani egy eredményes pályázatot.

Ha pedig valaki előbb-utóbb mégis elnyeri a frekvenciát, és a bíróság mégis jogszerűtlennek ítéli a Médiatanács elutasító döntését, akkor még nehezebb lesz kibogozni, kinek melyik frekvenciára van jogosultsága. Így az is előfordulhat, hogy akkor hosszú hónapokig nem működik idehaza országos kereskedelmi csatorna.

Médiatanács: nyitva marad a kapu a Class FM-nek

A Médiatanács cikkünk megjelenése után kiadott közleményében megerősítette, hogy november lejár a 2009 óta Class FM médiaszolgáltatási jogosultsága. Megjegyezték, hogy az országos kereskedelmi rádiónak most nincs versenytársa.

A tervek szerint az új pályázatot már egy olyan frekvenciacsomagra írják ki, amelynek a mostaninál nagyobb a vételkörzete, így több magyar vidéki hallgatóhoz érhet majd el az új adás.

Nemcsak arról döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg a Class FM jogosultságát, hanem arról is, hogy kidolgozzák az új pályázati tervet.

„Év végéig egy bővülő vételkörzetű, új szolgáltatás pályázható majd, így nyitva marad a kapu a Class FM szolgáltatójának is – nyertes pályázat benyújtása esetén – a jelenlegi rádiózás folytatására” – fogalmaztak az egykor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó rádióval kapcsolatban.

A frekvenciaterv és a pályázati felhívás tervezetének kidolgozása néhány héten belül várható, a nyilvános közzététel helyéről a hatóság a honlapján és hirdetményben is beszámol – ígérik. Mindkét dokumentum véleményezésére több hetük lesz majd az érdeklődőknek. A Médiatanács a tervezeteket a közzététel utolsó napjától számított 45 napon belül véglegesíti, és megjelöli majd a pályázati ajánlatok beadásának napját is – közölték a tervezett menetrenddel kapcsolatban.

Az Advenio újra pályázik

A Class FM tulajdonosai úgy reagáltak a Médiatanács döntésére: reménykedtek ugyan a kedvező elbírálásban, de a döntés ellenére továbbra is hosszú távon terveznek. Szerintük a jogosultság meghosszabbításnak sem szakmai, sem jogi akadálya nem volt, így a hivatalos döntés kézhezvételét követően először jogászaikkal vizsgálják meg a kialakult helyzetet.

Az Advenio Zrt. elindul az új pályázaton, hiszen a tulajdonosok célja a folytonosság biztosítása a márka és a hallgatói bázis számára – közölték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!