szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erzsébet királynőhöz hasonlóan Igor Suvalov is imádja a corgi kiskutyákat. Ha az orosz miniszterelnök-helyettes külföldön nyaral, akkor a kis kedvenceket magánrepülőgép szállítja utána. Több millió dolláros a számla.

Ki fizet ezért és miből? – tudakolja Alekszandr Navalnij Moszkvában. Az ellenzéki ügyvéd sajtóértekezletén részt vett az amerikai Bloomberg tudósítója is. Első számú közellenségnek számít a 40 éves ügyvéd, aki úgy akarja a népszerűségét növelni, hogy leleplezi a korrupciót Oroszországban. Putyin elnök rendszere a korrupción alapszik. Ingyen a régi KGB-s elit sem lelkesedik egykori kollégájáért, akinek 18 hónap múlva újra a választók elé kell állnia. Az alacsony olajárak és az Oroszország elleni szankciók miatt a gazdasági helyzet rossz, és aligha javul 18 hónapon belül. Ilyen körülmények között a korrupciós ügyek leleplezése politikai szempontból ugyancsak komoly károkat okozhat a rendszernek. Különösen úgy, hogy Putyin legközelebbi hívei egymással marakodnak.

Jó példa erre a Basnyefty ügye: az évi 10 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító olajvállalat volt az év nagy üzlete. Meg akarta szerezni a régi KGB-s haver, Igor Szecsin. A Rosznyefty főnöke viszont szemben találta magát a kormánnyal: személyesen Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel és Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettessel. A háborúban mindent bevetettek: a fő ütőkártyát a korrupciós leleplezések jelentették. Mindkét oldal az ellenzéki ügyvédet használta fel. Így derült ki, hogy Igor Szecsin 60 millió dolláros házat épített Moszkva mellett. Nejét egy luxusjachton fényképezték le.

Persze a házaspár sem tétlenkedett. Kiderült: Medvegyev miniszterelnök is dácsát épített magának Moszkva mellett. A luxusépületet egy milliárdos jóbarát finanszírozta cégének jótékonysági alapjából. Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes tíz luxuslakást szerzett meg egy felhőkarcolóban, Moszkvában. Nem világos, hogy melyikben laknak kedvencei, a corgi kutyák. Akiknek magánrepülőgép jár, ha a gazdi külföldre látogat.


A csata eldőlt: Putyin Szecsin javára döntött. Az orosz publikum pedig magára maradt a kérdéseivel. De Navalnij, az ellenzéki ügyvéd nem tétlenkedik. Most azt vizsgálja, hogy honnan van pénze Putyin kisebbik lányának, aki médiavállalkozásba kezdett? Katyerina Tyihonova cége állami alapokból kapott pénzt, hogy túljusson a másoknak nehéz kezdeteken. Nem az a lényeg, hogy mennyit lopsz, hanem az, hogy ne kapjanak rajta! – ez az alapelve a rendszernek Oroszországban – magyarázta Navalnij, az ellenzéki ügyvéd a New York-i Bloomberg hírügynökség tudósítójának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Medián: Hasít a migránsozós narratíva, de itthon nincs többsége Orbán vétójának

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Kim Dzsong Un már be is olthatta magát koronavírus ellen

Nem csak hagyja a vietnami cenzúrát a Facebook és a Google, de segíti is

Nem csak hagyja a vietnami cenzúrát a Facebook és a Google, de segíti is