szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folytatódik a stadionépítési láz, ezúttal minden korábbinál nagyobb aréna építését tervezik. Épp csak azt nem árulják el, hogy mennyiért.

Csúcspontjához érkezhet a stadionépítési hullám, méghozzá a legnagyobb falattal: kiírták a közbeszerzést az épp lebontás alatt álló Puskás Ferenc Stadion megtervezésére és kivitelezésére. A pályázatokat január 11-ig lehet beadni, az elbírálástól kezdve 32 hónap maradna a kivitelezésre, vagyis valamikor 2019 végén vagy 2020 tavaszán lenne kész az épület, alig néhány hónappal az előtt, hogy az Európa-bajnokság néhány meccsét ott játsszák le. Ez is csúszást jelent: nemrég még idén decemberi munkakezdést és 2019-es átadást ígértek. Azt a lehetőséget, hogy még tovább csússzanak a projekttel, épp az Eb miatt ki akarják zárni, a szerződést a 32 hónapon túl nem lehet meghosszabbítani.

A legnagyobb kérdés szinte minden stadionépítésnél az: mennyibe fog ez nekünk kerülni? Aki a Közbeszerzési Értesítőt böngészi, nem lesz okosabb: a becsült teljes értékhez ugyanis egyszerűen 1 forintot írtak be – igaz, áfa nélkül. Ezt is megindokolták: mint írták, a valódi becsült értéket nem teszik közzé, az egy forintot csak azért kellett odaírni, hogy az EU rendszerébe fel tudják tölteni a hirdetményt. Ez a trükközés nem ismeretlen, az is az EU hivatalos értesítőjéből derült ki, hogy a bontást nettó 3,99 milliárd forintért végzi az MTK, a Haladás és a Zalaegerszeg stadionját is építő ZÁÉV Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. konzorciuma.

A régi Puskás-stadion bezárásáról 2011-ben döntöttek, akkor azt ígérték, 2015-re már készen lesz az új.
©

A legfontosabb cél a legmagasabb szintű FIFA-követelményeknek is megfelelő stadiont építeni, úgy, hogy eközben megtartsák az épület városképi szempontból értékes látványelemeit – írták. Az új stadionba nagyjából 60 ezer néző férhetne be. Nagy kérdés, hogy ezt hányszor sikerülne megtölteni: az Eb-n egész biztosan garantált lenne a teltház, de hogy egy átlagos magyar válogatott meccsre összejönnének-e hatvanezren, az minimum kétséges. Most a ferencvárosi pályán játszik a válogatott, ott szinte mindig teltház közeliek a meccsek, de ez alig húszezer nézőt jelent. A régi Puskásnak a bezárása előtt az épp aktuális szabályoktól függően 40-45 ezres volt a befogadóképessége, de csak kivételes alkalmakkor telt meg az egész stadion.

Az új nemzeti aréna megépítésekor el kell készíteni egy múzeumot, valamint szurkolói boltot és vendéglátó területet is. Emellett VIP-páholyokat, és 84 ennél is jobb minőségű skyboxot kell kialakítani.

A közbeszerzés papíron nyílt, de nagyon szigorú feltételekkel rostálják meg a jelentkezőket. Csakis olyan cég pályázhat, amelynek az elmúlt három üzleti évében legalább 28 milliárd forintos bevétele volt magasépítési tervezésből és kivitelezésből, ezen belül is tervezésből minimum 200 millió forint. A saját tőke legalább 2 milliárd forintos kell, hogy legyen a jelentkezőknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!