szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Teljes gőzzel zajlik a Mediaworks vezérkarának átalakítása. Az már most látszik: a kormánypárti hang erősödhet az ország legnagyobb lapkiadójánál.

Miközben hivatalosan még mindig nem közölték, hogy mit is terveznek a Népszabadsággal, a Mediaworks új vezetői, az élen Liszkay Gáborral, csendben folytatják a kiadó és a Magyar Idők összevonását.

Ez látszik most is, amikor bejelentették a kiadó átszervezését. A Magyar Idők tulajdonosa által vezetett cég először is egy tartalomfejlesztési igazgatóságot hozott létre, amelynek az élére Csermely Pétert, a nyíltan kormánypárti lap főszerkesztőjét nevezték ki. Az ő helyettese lesz Pauska Zsolt, aki a Mediaworks stratégiai termékévé avanzsált megyei lapok egyikéből, az Új Dunántúli Naplóból indult – és várhatóan a jövőben is befolyással bír ezen a területen is. Főleg, ha tovább duzzad a most 12 megyei napilapból álló lapcsalád.

A tartalmi integráció valószínűsíthetően a Magyar Idők részvételével zajlik majd, akár úgy, hogy a központi tartalmat is a lap állítja elő. Úgy tudjuk, hogy a sportnál így is lesz a jövőben: a szintén most kinevezett Ballai Attila – mellesleg a Magyar Idők sportrovatának a vezetője – sportüzletág-vezetőként a jövőben nemcsak a Nemzeti Sportot és annak internetes oldalát felügyeli majd, de korábbi lapja és a megyei lapok sporttartalmát is (ez nem tartozott eddig a központi tartalmak közé).

Így a pár ezresre becsült (nem auditált) példányszámú Magyar Idők után nemcsak 12 megyei napilap, de Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc újságja is Liszkayék vezérlése alá kerül. És ez csak a kezdet: azt a Mediaworks is jelezte közleményében, hogy ez az átszervezés első lépése.

Nem állt meg az élet eközben a Magyar Időknél sem: ott a Mediaworks vezérigazgató-helyettesévé avanzsált Csermely Péter helyére Gajdics Ottót nevezték ki főszerkesztőnek. Az utóbbi néhány hónapban a szintén Liszkay érdekeltségébe tartozó Karc FM főszerkesztőjeként működő Gajdicsnak korábban a Hír Tv-ben volt műsora, de rendszeresen publikált a Magyar Időkben is.

Néhány idézettel igyekszünk bemutatni a Mediaworks-Magyar Idők új vezetőit.

Ballai Attilát, a Magyar Nemzettől Liszkayhoz hasonlóan 2015 elején, a G-nap után (rovatával együtt) távozó sportújságírót nem lehet ellenzékiséggel vádolni. 2013 szeptemberében, a magyar-román focimeccs elé írt vezércikkében fogalmazott úgy a szerinte „környezetéhez nem is mérhető államférfiről”: „Orbán Viktoron és kormányán egyre kevesebb fogást találni. Tavares, Reding, Olli Rehn, az IMF, a túlzottdeficit-eljárás lassan a ködbe vész, az pedig kevés, hogy három iskolába két nap késéssel érkeznek meg a tankönyvek; marad a futball, abba kell kapaszkodni, foggal-körömmel.”

Csermely Péter nem Orbán Viktorról írt, hanem egyenesen neki szegezte kérdéseit a Magyar Időknél. A miniszterelnök internetes oldalán is megtalálható beszélgetésben hangzott el például az:

"Magyarország esetében a szokásos kettős mérce érvényesül, ide csak a gyalázkodás jut. A nyugati politikusok ez ügyben álszentek és hazugok, az elmúlt hónapokban folyamatosan változtatták a véleményüket, de egy közös nevezőjük van, az, hogy a magyar intézkedések borzalmasak. Pár napos hír, hogy Dániában elkobozzák a bevándorlók pénzét és ékszereit. Ha ezt mi tettük volna, nem is tudom, mi történt volna, bombáznák Budapestet. S Ön még azt mondja, hogy ne legyünk fatalisták?"

A sajtó, az újságírók szerepéről pedig így nyilatkozott a Demokratának tavaly szeptemberben, a Magyar Idők indulásakor:

"Egy médiumnál természetszerűleg a tulajdonos akarata érvényesül. Ha valaki nem ért egyet az irányvonallal, az távozik, mint ahogy mi is tettük, aki pedig egyetért azzal, vagy legalábbis el tudja fogadni, az marad."

Gajdics Ottó a nyáron az azóta lecsengett Pokémon Go-lázról írt emlékezeteset Pokémon No Go! címmel, de publicisztikai munkássága inkább a jelenlegi kormány ellenzékének és vélt ellenségeinek a kritizálásáról szól. Például a nyugati médiáéról:

Vagy, a Pesti Srácoknak adott interjújában az ellenzéki sajtóról:

„Mindig jókat szoktam mulatni a másik oldal orgánumainak erőlködésein, amikor megpróbálják egyébként nem tehetségtelenül, humoros fordulatokkal előre kiizzadni magukból, hogy én, vagy mi mik is vagyunk. Mulattat az az erőlködés, ahogy megpróbálnak negligálni minket. Magukról persze soha nem mondják, hogy ők meg ellenzéki seggnyalók.”

Pauska Zsolt, aki Mediaworks-beli kinevezéséig a hirado.hu főszerkesztője volt már pécsi munkássága idején országos ismertségre tett szert. Egyrészt amikor Gyurcsány Ferenc eltűnt szakdolgozatát megtalálónak ajánlott fel ötvenezer forintot. De ő volt az is, aki 2010-ben, amikor Pécs lett Európa Kulturális Fővárosa, az Index ezzel kapcsolatos cikkére úgy reagált:

"Bekaphatjátok, pesti majmok". 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja

Exkluzív, kifinomult és trendi: így néz ki az autózás fine diningja

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Arizonában is hitelesítették Joe Biden győzelmét

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?

Háromszor jobb-e a háromszor drágább tévé?