szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Rába az európai és az orosz piacra koncentrál.

Az európai és az orosz piacra koncentrál a Rába – mondta Pintér István elnök-vezérigazgató a Rába Járműipari Holding Nyrt. szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A vezérigazgató kifejtette: "a konszolidáció mögöttünk van (...), a jelen alapvetően az építkezésről, a jövő pedig a bővülésről szól". Jelezte: a másfél milliárd forintra leszorított hitelállomány "gyakorlatilag nulla", így rendelkezésre állnak a fejlesztési források.

Az elnök-vezérigazgató úgy vélte, ha a beruházások befejeződnek, az európai haszonjármű-ipar számára Magyarország, és azon belül a Rába lesz a legközelebbi és 21. századi kapacitás. Elmondta, tíz év alatt erős pozíciókat épített ki a cég az európai piacon, Oroszországban pedig megfordulni látszik a járműipari trend, egyre erősebbek a jellemzően családi kis- és középvállalkozások, ami újabb együttműködési lehetőségeket kínál. Cégnév említése nélkül jelezte, az offroad járművek piacán új oroszországi partnert talált a Rába.

A társaság szerda reggel publikált gyorsjelentése szerint az első háromnegyed évben a 29 milliárd forintos árbevétel 12, a 2,4 milliárdos EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 13 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a 802 millió forintos üzemi eredmény 22,4, a 6,3 milliárdos bruttó eredmény 6,4 százalékos csökkenést jelez. A harmadik negyedév 8,5 milliárdos érbevétele 0,5, az 541 milliós EBITDA 18,2 százalékkal haladja meg a bázisidőszaki adatot. A 19 millió forintos üzemi eredmény 116,6, az 1,8 milliárdos bruttó eredmény 1 százalékos javulást jelez.

Az elnök-vezérigazgató az első háromnegyed éves árbevétel- és EBITDA-csökkenést jórészt az amerikai piac változásával magyarázta, a tengerentúlon az országúti nehézjárművek piaca bő negyedével, a mezőgazdasági gépek felső kategóriája, amelyben jellemzően jelen vannak, 70-80 százalékkal csökkent. Hozzátette, a piac csökkenése ellenére emelkednek a készletek a nyersanyagárak nyomása alatt lévő, az elnökválasztás utáni bizonytalanság sújtotta amerikai mezőgazdasági géppiacon, amely korábban a pénzügyi válság dacára folyamatos növekedést produkált.

Az állam visszavesz: így pöfögött el a Rába régi dicsősége

Szokott-e gondolni arra, mi történik majd, ha nyugdíjba megy? Tudja, mekkora nyugdíjra számíthat? Elkezdett felkészülni erre az időszakra? Mennyit szán rá? És azt tudja, mennyit kellene félretenni, hogy ne változzon az életszínvonala? Töltse ki kérdőívünket december 15-ig, ezt követően pedig megtudja, miként gondolkodnak erről általában a hvg.hu olvasói.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!