szerző:
Sztojcsev Iván
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A cégeket is meglepte Orbán Viktor bejelentése a vállalati nyereségadó csökkentéséről, a kormány eddig erről nem beszélt velük – mondta kérdésünkre Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a gesztus szép, de inkább az élőmunka terheinek csökkentésével kellene a döntéshozóknak törődniük.

hvg.hu: Egyeztetett-e a kormány a VOSZ-szal, mielőtt Orbán Viktor bejelentette, hogy egykulcsossá teszik és 9 százalékosra csökkentik a vállalati nyereségadót?

Dávid Ferenc: Nem. Varga Mihállyal folyamatosan tárgyalunk, a múlt héten kétszer találkoztunk, de csak a minimálbér emeléséről és a járulékcsökkentésről volt szó. Most próbálok nagyon örülni a bejelentésnek, de óhatatlanul végiggondolja az ember: ha ekkora mértékben változtatnak adókat, akkor miért kellett a költségvetést fél évvel előre elfogadni?

hvg.hu: Milyen hatásai lehetnek a cégek számára a most megígért változtatásnak?

D. F.: Mindenféleképp üdvözlendő, pozitív gesztusról van szó, és összegként sem kevés. De azt azért látni kell: a kis cégeknek ez alig lesz segítség. Alig több, mint 1100 olyan vállalat van ma az országban, ahol 500 millió forint fölötti a nyereség, nekik megy le 19-ről 9 százalékra a nyereségadójuk, a több százezer más cégnél csak 10 százalékról csökken kilencre. A kicsik alig fogják érzékelni az adócsökkentést. Lélektanilag ettől ez persze még nagyon jó, és az EU-s adóversenyben is segít. De ha a minimálbér emelése veszteségbe visz cégeket, akkor hiába ajándékoznak adócsökkentést.

©

hvg.hu: Elég lehet-e ez a lépés ahhoz, hogy kigazdálkodják a minimálbér-emelést?

D. F.: Holnap tárgyalunk Varga Mihállyal újra a minimálbérekről, jó lett volna, ha ezt is meg tudtuk volna beszélni vele előre. Az biztos, hogy a kis cégeknél, ahol 5-10 alkalmazott van, a csapat fele minimálbéren, ott ez az adócsökkentés csak gesztusként pozitív.

Kinek éri meg otthagyni a kisadót?
Az eddigi adóváltoztatások inkább a kis és közepes méretű cégeknek kedveztek, most a nagyok is kaptak valamit – így értékelte a tervezett adóváltoztatást egy, a hvg.hu-nak nyilatkozó adószakértő. Szerinte a kisadókat nem valószínű, hogy kiváltaná az új, 9 százalékosra csökkentett nyereségadó. Aki eddig egyszerűsített vállalkozói adót fizetett, és nem érte meg ehelyett a most még 10 százalékos nyereségadót választania, annak nem most jön el az a pont, amikor megérné váltani. A katásoknak egész biztosan nem lesz jobb a változtatástól, egyedül a kivásoknak érdemes elgondolkozniuk ezen. A kisvállalati adó ugyanis leginkább azoknak a cégeknek az adója, amely kisebb méretű, de magas a bérköltsége, vagyis nagy a munkaerőigénye. Ők most 16 százalékos adót fizetnek, de az adóalapban a bérköltségek is benne vannak – azaz ha megemelik a minimálbért, érdemes lesz kiszámolniuk, nem járnának-e jobban, ha a 9 százalékos adóra váltanának.

hvg.hu: Változnak-e emiatt a kéréseik, amelyekkel holnap várni fogják Varga Mihályt?

D. F.: A miniszter úr azt mondta, hogy 145 milliárd forint marad így a vállalkozásoknál. Meg kell kérnünk: ha találtak csettintésre 145 milliárdot, találjanak 100 milliárdot az élőmunka tehercsökkentésére! Ha bármi nagy változást el akarunk érni a gazdaságban, akkor az élőmunka terheit kell mindenképp csökkenteni. Ráadásul ha 145 milliárdos tartalék van, az majdnem másfél százalékos járulékcsökkentést tenne lehetővé, miközben mi egy százalékért öljük a kormányt, hogy ne 4, hanem 5 százalékkal csökkentsenek most. De nyilván sok illúzióm nincs, ha a miniszterelnök bejelentette már, hogy így csökkentik a nyereségadót, akkor azon elég kicsi az esélyünk változtatni.

Farkas Zoltán: Orbán adóbombája

Újabb gondolatolvasásra kényszerül az üzleti kör. Orbán Viktor miniszterelnök a Regionális Digitális Konferencián bejelentette, hogy jövőre egy számjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó. Részletek hiányában kénytelenek vagyunk a fantáziánkra hagyatkozni..

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!