szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokra becsüli Oroszország elnökét és meg akar állapodni vele – ezt hangsúlyozta választási kampánya során Donald Trump. Szemben Hillary Clintonnal, aki szerint Moszkva fenyegeti Európát.

 Az elnökválasztás előtt Hillary Clintont egyebek között azzal vádolták: díszvendégként fogadta Ukrajna egyik leggazdagabb emberét, amikor az USA külügyminisztere volt. Cserébe Viktor Pincsuk szép pénzekkel támogatta a Clinton Foundationt.


Most a Trump Foundation adóbevallásból kiderült: Viktor Pincsuk neki is fizetett. Az USA megválasztott elnöke 150 ezer dollárt kapott azért, hogy egy videokonferencián kifejtse nézeteit Ukrajna jövőjéről. Yalta European Strategy – ez a konferencia neve, melyet Viktor Pincsuk minden szeptemberben megszervez. Az ukrán oligarcha Nyugat-barát. Trump ezért ebben a hangvételben mondta el a nézeteit, melyeket szemmel láthatóan gyorsan változtat – írja a Daily Mail.

Mit tett az USA Ukrajnáért? Semmit! Csak szónokolt, de tenni nem tett semmit!

– harsogta Trump, és a közönség lelkesen tapsolt. Trump ezek után bírálta Vlagyimir Putyint, mert beavatkozik Ukrajnában. Ez is tetszett a közönségnek. Aztán persze a konferencia résztvevői az idei választási kampány során megtudhatták: Trump békülni akar Putyinnal akár Ukrajna feje felett is.


Az USA megválasztott elnökét most azzal vádolhatják otthon, hogy ugyanazt csinálta, mint Hillary Clinton: pénzt fogadott el gazdag külföldiektől, hogy cserébe Washington külpolitikáját nekik tetszően módosítsa. Igaz, hogy Hillary Clinton kicsit többet kapott Viktor Pincsuktól, az adóhivatal szerint a Clinton Foundation 8,6 millió dollárhoz jutott az ukrán oligarcha jóvoltából. Ezek persze csak a tavalyi adatok. Az idei bevételek csak jövőre derülhetnek ki, amikor be kell adni az adóbevallásokat. Valószínű, hogy Viktor Pincsuk az elnökválasztás évében sem tétlenkedett. Persze van neki miből: vagyonát 1,52 milliárd dollárra becsülik.

 Ezek után természetesen senki sem tudja, milyen is lesz Donald Trump új Oroszország-diplomáciája. Ha megegyezik Putyinnal, akkor egész Európa átértékelheti biztonságpolitikáját. A NATO jóval kevésbé lesz fontos. És mi lesz Ukrajnával? Valószínűleg beteljesedik Trump jóslata: a szép szavakon kívül ezután se nagyon kap semmit Európa egyik legszegényebb állama, amely a Nyugat segítségével szeretett volna kijutni a pácból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!