szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Populista tendenciák gyengítik az EU-t. Erről nyilatkozott az Európai Központi Bank elnöke, aki általában visszafogottan beszél politikai kérdésekről.

Mario Draghi Spanyolország talán legtekintélyesebb lapjának, az El Paisnak mondta el a véleményét az európai helyzetről. A közelgő olasz népszavazásról nem nyilvánított véleményt, csupán annyit mondott, hogy az Európai Központi Bank célja az árstabilitás fenntartása az euróövezetben és az egész EU-ban.

Minél tovább húzódnak a tárgyalások a brit kilépésről, annál rosszabb – hangsúlyozta Mario Draghi. A döntéshozók ugyanis bizonytalanságban maradnak mindenütt, és ez nem tesz jót az üzleti életnek. A bizonytalanság a populista tendenciáknak kedvez. Bár pártokat nem nevezett meg, de Mario Draghi minden bizonnyal a brit UKIP-ra gondolt, amely kiharcolta a Brexit népszavazást. Franciaországban a Nemzeti Frontnak is van olyan javaslata, hogy rendezzenek népszavazást az uniós tagságról. Jövőre választásokat rendeznek Franciaországban, Hollandiában és Németországban.

 Az európai polgárokat ma az izgatja, hogy mi lesz a bevándorlással, a határok védelmével, a terrorizmus ellenei harccal. Ezeket a problémákat nem lehet nemzeti alapon megoldani – hangsúlyozta az EKB főnöke. Az EU Bizottsága mostanra készült el azzal a jelentéssel, mely a közös védelmi felkészülés fontosságáról szól. Ez egy 96 milliárd eurós program, amely a közös európai védelmi tervek finanszírozásáról szól beleértve a közös kutatásokat is.


 Mario Draghit természetesen kérdezték az inflációs kilátásokról is, hiszen az EKB-nak nem sikerült teljesítenie az előirányzatokat az elmúlt három évben. Mario Draghi elmondta: bízik benne, hogy az eurózóna inflációja valamivel 2 százalék alatt marad 2018-ban és 2019-ben. Ez jelentős mértékben attól függ, hogy az EKB folytatja-e nagy kötvényvásárlási programját. Ennek keretében eddig 1740 milliárd euró értékben vásároltak fel kötvényeket – jelentős mértékben elősegítve a pénzügyi stabilizációt. A program márciusban lejár. Kérdés, hogy lesz-e folytatás. A cél ugyanis már nem a stabilizáció, hanem a gazdasági növekedés felpörgetése, ez pedig az infláció fokozódásával járhat.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Sargentini: Kérdőre kell vonni Orbánt

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Lesz politikai reklám a kampányidőszakban az RTL Klubon

Elképesztő vontatás az autópályán

Elképesztő vontatás az autópályán

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Váratlanul lemondott Nurszultan Nazarbajev kazah elnök

Június közepén tárgyalja a lex CEU-t az Európai Bíróság

Június közepén tárgyalja a lex CEU-t az Európai Bíróság