szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A bíróság szerint az MKB államosításának körülményeiről szóló cikk nem sértett olyan mértékben közérdeket, hogy indokolt legyen a sajtószabadság korlátozása.

Nem adott helyet a Magyar Nemzeti Bank feljelentését követő ügyészi indítványnak a Budai Központi Kerületi Bíróság, így Brückner Gergelynek, a nemrég Schmidt Mária kezébe került Figyelő újságírójának nem kell kiadnia forrását írta a 444. Az elsőfokú ítélet nem jogerős.

Az MNB az után tett feljelentést, hogy Brückner megírta: az MKB államosítása idején a bank napi félmilliárd forint veszteséget termelt, illetve beszámolt Matolcsy György jegybankelnök Lázár Jánosnak írt leveléről, amelyben 75 milliárd forintos tőkeemelést helyezett kilátásba. A cikkben leírtak igaznak bizonyultak.

Matolcsyék szerint Brückner forrása üzleti titkot sértett, és a cikk arra is alkalmas volt, hogy bankpánikot keltsen. Az újságírót, akit a rendőrség is kihallgatott az ügyben, az MNB intézkedése után maga a Miniszterelnökség vezetője is védelmébe vette, mondván, miért Brücknert, miért nem őt zaklatják.

A bíróság szerint a cikk egyrészt nem okozott bankpánikot, másrészt a nyomozó hatóság nem volt elég alapos, nem hallgatott meg senkit azok közül, akik hozzáfértek a Lázárnak írt levélhez. Egy éven keresztül semmilyen nyomozati cselekmény nem történt az ügyben, és az MNB-nél sem volt belső vizsgálat. Mindezért a bíróság szerint

nem indokolt a sajtószabadsághoz fűződő alapjog korlátozása, mert nem sérült olyan jelentős mértékben közérdek,

és a cselekmény tárgyi súlya sem érte el azt a szintet, hogy a forrás kiadására kötelezhessék az újságírót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

"A Huawei titkos fegyvere" lehet ez az új chip

Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Felfüggesztette párttagságát három gödi DK-s

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek

Több tucat sérültje van a hétfő esti bejrúti tüntetéseknek