szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újból felszólította az Európai Bizottság Magyarországot az uniós energetikai jogszabályok átültetésére. A kormány visszavág.

Felszólította az Európai Bizottság Magyarországot, hogy ültesse át nemzeti jogrendjébe a gáz- és villamos energiáról szóló irányelvet. A bizottság szerint a jelenlegi magyar gázügyi jogszabályok továbbra is lehetővé teszik a kormány számára, hogy meghatározza a nemzeti hálózatokhoz való csatlakozás és hozzáférés bizonyos feltételeit, a kiegyensúlyozó szolgáltatások nyújtása, valamint a határon átnyúló infrastruktúrákhoz való hozzáférés feltételeit. Az irányelv ezzel szemben azt írja elő, hogy ezekben a kérdésekben a nemzeti szabályozó hatóságnak kell dönteni.

Vagyis a kormány nyilatkozataival ellentétben Brüsszelnek nem a hatósági árral van baja, hanem azzal, ahogyan azt megszabják Magyarországon.

Kapitulál az Orbán-kormány a rezsiharcban?

Kész feladni a rezsicsökkentést az Orbán-kormány - ez a lényege annak a hivatalos, az uniós energetikai biztosnak küldött kormányzati levélnek, melynek tartalmát a hvg.hu megismerhette. Nem egyszerűen a rezsicsökkentés leállításáról van szó: a leírt, kilátásba helyezett lépések nyomán aligha kerülhető el a gáz és az áram drágulása.

A vita, amelyet a kormány a rezsicsökkentés elleni támadásnak nevez, csaknem két éve tart. A bizottság 2015 februárjában küldött felszólító levelet Magyarországnak. Ezt most úgynevezett indoklással ellátott vélemény követte – ezek az úgynevezett kötelezettségszegési eljárás fázisai. Ha a kormány két hónapon belül nem ad érdemi választ erre, folytatódhat az eljárás.

Úgy néz ki, erre jó esélyünk van, mivel a kormány nemhogy hallgatna Brüsszelre, de az elmúlt napokban épphogy az ellenkező irányba indult el. Németh Szilárd például benyújtott egy előterjesztést, amelynek az értelmében az Energiahivatal (MEKH) nem határozatban, hanem rendeletben állapítaná meg az árakat – ez ellen még nehezebb a jogorvoslat.

Nem ez az egyetlen most kihirdetett eljárás, amelyben Magyarország érintett. Az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményében az egyszerű nyomástartó edényekről szóló új irányelv átültetésére is felszólította az országot. Ez a jogszabály az olyan, sűrített levegős vagy energiatároló egységekre vonatkozik, mint amelyeket például a gépjárművek és vonatok fékberendezéseiben használnak.

A mérőműszerekre vonatkozó négy új uniós szabály átültetését is elvárják. Ezek a direktívák azokat a szabályokat határozzák meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a különböző mérőműszerek (mérlegek, valamint víz-, gáz-, villany- és távhőórák és taxiórák) kalibrálása az unió egész területén egységesen történjen.

Napos oldal: Terjed a kormánytól független rezsicsökkentés

Bár az otthoni energetikai beruházások megtérülését a számladíjak csökkenése lerontotta, egyre többen áldoznak erre milliókat. A kormány elvonna az uniós támogatásokból. Az áfa összegénél valamivel többet, két és fél millió forintot kaphat vissza az a Balaton-felvidéki család, amely a nyáron 7,5 millió forintot költött el egy 130 négyzetméteres családi ház energetikai korszerűsítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság