szerző:
Zelki Benjámin
Tetszett a cikk?

Tízmilliárdból épülhetnek jövőre sportlétesítmények Fradiváros néven a Népligetben. De arról, hogy mi lesz a parkkal, a fákkal, keveset tudni.

Budapest legnagyobb közparkja, a Népliget igen rossz állapotban van. Ez igaz a zöldfelületre és a közbiztonságra is. A kormánynak már évek óta komoly tervei vannak a park megújítására, kiemelt beruházássá is tette azt, de a megvalósítás még várat magára.

Van viszont egy sokkal előkészítettebb projekt a Népligetben: a Fradiváros elnevezés egy új sportkomplexum kivitelezését takarja, a munka már jövő tavasszal megindulhat. Itt kapnának helyet egyes olimpiai sportesemények, ha elnyerjük a rendezés jogát, bár a fejlesztés az olimpiától függetlenül is megvalósul. Az első ütemben az FTC-nek a Népliget belsejében, a Vajda Péter utca mentén található sportlétesítményei terjeszkedhetnek tovább az út túloldalán álló Építők Sporttelepén, erről december 10-én döntött a kormány. Az Építők telepének átadás-átvételének január 1-től március 31-ig kell megtörténnie, a mostani bérlőknek is csak jövő áprilisig adják ki a csarnokot, utána bizonyára indul a bontás.

A Fradiváros a távlati tervek szerint még tovább kúszna a Népligetben dél felé, egészen az Üllői útig érne – ezt Kubatov Gábor FTC-elnök, a Fidesz alelnöke mondta egy klubeseményen. Szerinte a létesítmények egy része már 2018-ra állhat.

Ambiciózus Fradi-tervek

Noha a Fradiváros is a kiemelt kormányzati beruházás részét képezi, arról eddig semmilyen részletes látványtervvel, projektismertetővel nem találkozhattunk. A hvg.hu sem az FTC sajtóosztályától, sem Rácz Nándortól, az Építők sporttelep igazgatójától, sem a főváros sajtóosztályától nem kapott információt a projektről.

A Fradi évek óta jelentős pénzeket fordít fejlesztésre tao-forrásokból, ezekből újultak meg a klub Vajda Péter utcai sporttelepén álló rossz állapotú létesítmények. December 17-én ezekre a munkákra további 10 milliárdot adott a kormány, ebből az újonnan megszerzett Építők-területeken épülhetnek majd újabb sportközpontok, első körben egy kisebb stadion, korszerű, 2500 fős kézilabdacsarnok, torna- és birkózóterem, valamint fedett uszoda. Az alábbi térkép mutatja, hogy az egykori Építők-területeken mely épületek érintettjei a Fradi terjeszkedésének:

©

A távlati tervek azonban számolnak gyeplabdapályával, öttusaközponttal, jégcsarnokkal, akár egy újabb aréna, szálloda, szabadtéri medence, valamint orvosi, diagnosztikai és rehabilitációs központ is épülhet majd, igaz, a most rögzített 10 milliárd forintból ezekre nem futja.

De mi lesz magával a Népligettel mint közparkkal? Erre még nincs egyértelmű válasz.

Meddig nyúlhatnak a létesítmények?

Kérdésünkre a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) azt írta: a sportcélú intézményfejlesztések azokon a területeken valósulnak majd meg, amelyeket eddig is sportcélokra használtak. Ám a terveket látó, illetve azokról halló zöldek szerint a létesítmények beleharapnának a mai park területébe. Szeptemberben, az olimpiai helyszínek kihirdetése kapcsán látott napvilágot a leghitelesebb terv a népligeti sportlétesítmény-fejlesztésről.

©

A térképen piros vonal jelzi a sportkomplexumok leendő határát, ez alapvetően a mai FTC- és Építők- területeket érinti, azonban nem követi a telekhatárokat, hanem nyugat felé belelóg a ma fákkal borított területekbe. Környezetvédő forrásaink szerint a Vajda Péter utcánál látható beugrónál egy nagy főbejáratot alakítanának ki, így mindennel együtt legalább 300-400 fa esne áldozatul a Fradivárosnak. Más, a terveket ismerő forrásunk azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az FTC mai területén is vágtak ki fákat a fejlesztések miatt, de ezeket sokszorosan pótolták. Mivel a Népliget faállománya nagyon rossz és elöregedett, egyesek szerint, ha hozzányúlnak a parkhoz, a fák jó részét így is, úgy is ki kellene vágni.

©

A térképen látható 38440/54-es helyrajzi számú telek az államé, ezen áll a Fradi mai telephelye, a 38442/12-es a szóban forgó Építők-terület, mely eddig magánkézben volt, most már az államé. A 38440/39-es helyrajzi számon állami és fővárosi vegyes, valamint a 38442/9-esen tisztán fővárosi tulajdonok állnak, a létesítmények tehát ezeket a területeket is érinthetik. Legutóbbi sajtótájékoztatóján rákérdeztünk Tarlós Istvánnál a főváros szerepére, de a főpolgármester azt mondta, noha hallott róla, hogy van egy ilyen terv, semmilyen megbízható információja nincs a részletekről.

Szabadidősportpark a Népligetből

A Népliget megújítása régóta terítéken van, több terv is született róla. A KKBK kérdésünkre azt írta, a Népliget rehabilitációjának fő eleme a park zöld- és közösségi területeinek megújítása, illetve a szabadidős és versenysport létesítmények párhuzamos fejlesztése. A cél az, hogy a beruházás végén a Népliget olyan népszerű közparkká váljon, ahol pezsgő kulturális élet, sokszínű szabadidő-eltöltési lehetőségek, valamint korszerű sportlétesítmények fogadhatják a lakosokat. Mindez azonban most még csak tervezési fázisban van.

A 2013-14-ben nyilvánosságot kapott tervek szerint a Népligetet körbekerítenék, őriznék, és éjszakára bezárnák. Fürjes Balázs kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztosnak ekkor lett reszortja a Népliget, 2015-ben az Üllői129-nek adott interjúban azt mondta, a kormányzati ciklus kézzelfogható eredménye lesz a Fradiváros megépítése, első körben az FTC új létesítményei valósulnak meg, majd következő fázisban előkészítik a Népliget mint közpark fennmaradó részének revitalizációját.

 A Népliget megújítására 2014-ben a Consultant Kft. készített fejlesztési koncepcióterveket:

©

Pető Lászlótól, az iroda ügyvezetőjétől megtudtuk, a térképen narancssárga vonallal körbevett terület a szabadidősportparkot jelenti, ahol különböző szabadtéren űzhető sportok végzésére alkalmas terülelet javasoltak létrehozni. A KKBK közlése szerint a hobbisportolóknak egyebek mellett futókör, kerékpárpálya és extrémsportpálya is épül a park területén. Sárga vonal jelöli a tervezett Fradiváros területhatárát, úgy tudjuk, a létesítmény ennél végül kisebb lesz majd, a nyugat felé való terjeszkedésnek ugyanis útját állja az elektromos művek egy állomása, amelynek az elköltöztetése nagyon költséges lenne.

A terveket ismerő másik nyilatkozónk azt mondta, a Népligetből kitiltanák az autókat, a Fradiváros mentén létrehoznának egy hatalmas parkolót, a Vajda Péter utcába csak a 99-es busz hajthatna be. Az út fölött a két sportlétesítmény-központot gyalogoshíddal kötnék össze.

A zöldek nemrég tartott sajtótájékoztatójukon azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a kormány a budapesti zöldfelületekre üresen álló fejlesztési területnek tekint. Márpedig a Fradiváros esetében is egy közpark a helyszín, ahol hosszas jogi huzavona nélkül, relatíve egyszerűen lehet felhúzni új épületeket, pláne, hogy kiemelt kormányzati beruházásról van szó - mindez aggodalomra adhat okot, ha az vesszük, hány fa eshet végül áldozatul a Fradivárosnak.

Viszont a Liget-projekthez hasonlóan itt is ígérik a zöldfelület megújítását, amivel a Népliget mint közpark bizonyára jól járna, talán még akkor is, ha fákat kell emiatt kivágni. Hiszen míg a Városliget esetében most is kedvelt, sőt, túlhasznált parkról beszélünk, a Népliget a leromlottság és a rossz közbiztonság miatt kifejezetten alulhasznált.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Magyarország 300 ezer maszkot adott Horvátországnak és Szerbiának

Magyarország 300 ezer maszkot adott Horvátországnak és Szerbiának

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller

Bevándorlás, drog és szerelem: Márquez előtt is tiszteleg az új amerikai bestseller

Orbán: Átvállaljuk a bérek egy részét, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat

Orbán: Átvállaljuk a bérek egy részét, visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat