szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két újabb, különféle sportcélú fejlesztési beruházásokra vonatkozó kormányhatározat jelent meg Magyar Közlönyben, amelyek alapján összesen csaknem 73 milliárd forintot ad ki az állam. Különösen jól jár Dunakeszi, ahol Szijjártó Péter szeret focizni, és Kisvárda, Seszták Miklós városa. Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez is csorog némi pénz.

Az egyes egyedi települési sportcélú infrastruktúra-fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról szóló kormányhatározatban (.pdf) 21,705 milliárd forint elköltéséről dönt a kabinet. A legnagyobb összegnek, 9,7 milliárdnak a Szegedi Ifjúsági Centrum örülhet. A kedvezményezett itt a Szeged-Csanádi Egyházmegye, amely a központ, illetve kiegészítő projektelemek megépítésére kapja a pénzt.

A Délmagyar.hu ugyanakkor megjegyzi: csak azt nem tudni, mi az a Szegedi Ifjúsági Centrum. A lap szerint a kormányzati támogatásból futballstadion mellett egy sportcsarnokot, egy amfiteátrumot, különböző közösségi tereket és kisszínpadot is építene a Dorozsmai úti, tízhektáros területen a püspökség, amely teljesen felújítaná a Dorozsmai úti Napfény kemping moteljét is.

A második leggálánsabb összeg 3,1 milliárd forintos, ezt az egyébként 10,9 milliárd forintból zajló diósgyőri stadionépítés során felmerült opciós tételek megfizetésének támogatására szánja a kormányzat. A létesítmény alapkövét december elsején tették le, a tervek szerint 2018 tavaszára készül el.

A dunakeszi Városi Sportegyesület 635 millió forintot kapott egy szabadtéri műugrótorony és medence fejlesztésére, de jut még pénz a siófoki Kiss Szilárd csarnok befejezésére (1,9 milliárd), egy, a főváros X. kerületében épülő multifunkciós sportcsarnok- és uszodafejlesztésre (2 milliárd), egy rákosmenti multifunkciós csarnok felépítésére (2,5 milliárd), a baracskai általános iskola tornaszobájának felújítására (270 millió), a Szentendrei Ferences Gimnázium új tornacsarnokára (1,5 milliárd), illetve a Budafoki Munkás Testedző Egyesület projektjének következő ütemére (100 millió forint).

Közel a miniszterekhez

Egy másik határozatban, amely az egyes kiemelt sportcélú fejlesztési beruházások forrásszükségletének biztosításáról szól, 51,218 milliárdot szórnak szét.

Kap például pénzt Kisvárda, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városa. A helyi kézilabdaklub fejlesztését 250 millióval támogatják, egy multifunkciós sportcsarnok építésére pedig további 3,5 milliárdot utalnak ki. A Kisvárdai Labdarúgó Akadémia 700 milliót kap egyebek mellett az erőnléti fejlesztő részleg fejlesztésére, továbbá épül egy fedett labdarúgócsarnok is a 16 ezres településen további 700 millióért.

Szijjártó Péter korábban évekig Dunakeszin futsalozott, ám a hivatalos adatok szerint a klub a 2016/2017-es szezonra már nem nevezte a külügyminisztert. A város azonban még így is kap 900 millió forintot egy futsalcsarnok építésére. Fejlődik a város vízi élete is: a kajak-kenu létesítmények fejlesztésére 780 állami milliárdot lehet majd fordítani.

A legnagyobb tétel ebben a körben a Népliget rekonstrukciójára fordítandó 10 milliárd forint, aminek a Ferencvárosi Torna Club a kedvezményezettje, s a Fradiváros első üteme valósul meg belőle.

A Vasasnak 5,4 milliárdot utal ki a kormány az Illovszky Stadion rekonstrukciós többletmunkálatainak, valamint az egyéb vagyonkezelésben lévő ingatlanok rekonstrukciójának támogatására. A klub februárban már kapott 7,5 milliárdot, amelyből 4-et terveztek az új, ötezer fős arénára költeni.

Mészáros is feltűnik

A maradék milliárdokat egyebek mellett a Munkácsi Labdarúgó Akadémia, illetve a Csíkszeredai, a Sepsiszentgyörgyi, az Eszéki és a Délvidéki Sportakadémia támogatására szánják. Az eszéki futballcsapatnak Mészáros Lőrincz, Felcsút polgármestere a tulajdonosa. Ő az elnöke a Puskás Akadémiának, amelynek partnere a csíkszeredai klub.

A munkácsi akadémia pedig a kisvárdai csapattal kötött októberben az utánpótlás-neveléshez kapcsolódó szerződést - írta a Szon.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!