szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Beindul a henger: az ázsiai birodalom óriási léptekkel indul meg a zöldgazdaságú, tisztább közeljövő felé. 2020-ig beforgatnak több mint 100 billiót az ágazatba – és kreálnak eközben még 13 millió új munkahelyet is.

A The Guardian szerint az évtized végéig Kína 292 milliárd fontot (azaz több mint 340 milliárd eurót) kíván befektetni a megújuló energiás technológiákba. Az utóbbi néhány évben az ázsiai ország a világ legnagyobb zöld-befektetőjévé nőtte ki magát; az adatok szerint 2015-ben például önmagában a dupláját költötte a szektorra, mint az egész Európai Unió.

A brit lap értesülései szerint Kína 2020-ig összesen közel 105 billió forintot fog befektetni a megújuló energiába. (A mai napi árfolyamon számoltan: 1 font = 358,9 forint, amit 292 milliárddal felszorozva összesen mintegy 105 billiót, azaz 0,105 billiárd forintot kapunk.) Ez finoman szólva is jó sok zöldenergiás (nap, szél, víz, biogáz stb.) beruházást jelent – és a tervek szerint csak új munkahelyből is fog mintegy 13 milliót teremteni a szektoron belül. Kína mindettől azt reméli, hogy a következő évtizedre fordulva 50 százalék alá tudja csökkenteni a fosszilis energiatermelésének részarányát.

Megdöbbentő vállalást tett Kína

Van úgy, hogy az ötéves tervből is kiolvashatók konkrétan a mára is vonatkozó törvényszerűségek és követendő irányok. Legalább is ezt bizonyítja a nemrég bejelentett 13. kínai ötéves tervben szereplő drasztikus CO2-csökkentési cél, illetve az abból következő brutális szélenergia kapacitás növelés, amit az idei évre (is) belengettek. A tavalyi ígéreten már túljutottak - megcsinálták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Sikerült létrehozni az északi szélesszájú orrszarvú két újabb embrióját

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában

Perre vinnék a WhatsApp változtatásait a 400 millió felhasználós Indiában