szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felcsúti polgármester tavaly vásárolta be magát az eszéki futballcsapatba, nagyratörő terveiről a klub elnöke beszélt egy interjúban.

Új stadiont építene Eszéken Mészáros Lőrinc, a felcsúti polgármester, mellesleg az eszéki focicsapat, az NK Ojisek társtulajdonosának terveiről a Jutarnji List horvát lapnak nyilatkozott a klub elnöke. A Rangado.hu híroldal által idézett interjúban Ivan Meštrović azt is elmondta, hogy nem egyszerű stadiont kapna a horvát bajnokság harmadik helyén álló csapat: ez lenne az ország nemzeti stadionja.

A klub a 25-30 ezresre tervezett, a Groupama Arénához hasonlító létesítmény kialakításába is beszállna, a költségeknek akár a felét-kétharmadát is átvállalnák Mészárosék – mondta el Ivan Meštrović.

Ez azonban nem minden: az elnök elmondása szerint a klub egy edzőközpont építésébe is belefog még idén, erre 6-8 millió eurót szánnak. Azt is megerősítette, hogy az akadémia létrehozásához a magyar kormány 3,3 millió eurót (egymilliárd forintot) adományozott. Ez a lap szerint abból az ötvenmilliárd forintos keretből származik, amelyből a környező országok magyarlakta területeinek sportprojektjeit is támogatja a kormány. (Összehasonlításképpen: a horvátországi magyaroknak szánt gazdaságfejlesztési programra 500 millió forintot határoztak meg az idei költségvetésben.)

Eszék lakosságának egyébként alig egy százaléka magyar, az utolsó népszámlálás adatai szerint nagyjából ezren élnek a 108 ezres lakosságú városban – emlékeztet az Index.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!