szerző:
hvg.hu

Bakondi György fia zsíros állásban kezdi az új évet, az éttermi számlákon nyoma sem lesz az áfacsökkentésnek. Nincs, amit Parragh László ne kötne be a NAV-hoz, Finnországban elindult a feltétlen nélküli alapjövedelem tesztje. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nem sokat látnak a vendégek a vendéglői forgalmi adó csökkentéséből. Az evőhelyek döntő többsége örül a talált pénznek, köszöni azt, de az árlapot nem írja át. “Ne gondolják, hogy bárki is odaadja a vendégeknek az áfacsökkentéssel megspórolt pénzt” – oszlatott el bármiféle illúziót egy belvárosi étterem vezetője. Öt éve nem emeltünk árat, miközben a költségek, a bérleti díjak folyamatosan nőttek.” Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017 . január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes 18, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. Azt azonban nem nagyon reklámozták, hogy viszont a kedvezményezetti kör jövő január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kap a nyakába.

A megkérdezett vendéglősök mindegyike szerint kedvező az intézkedés, az áfacsökkentés okozta “nyereséget” azonban nem adják tovább a vendégeknek.

Mit tesz ebben a helyzetben?

Finnországban elindult a feltétel nélküli alapjövedelem tesztje, kétezer véletlenszerűen kiválasztott álláskereső, aki a 25-58 év közötti korcsoportba tartozik, havi 560 eurót kap két éven át. A minimáljövedelemmel megszűnik az összes többi juttatás, kivéve az egészségbiztosítást és a lakbértámogatást. A jövedelemben részesülőknek továbbra is munkát kell keresniük, és az ajánlatokat nem utasíthatják vissza, munkát kereső aktivitásukat alaposan figyelemmel kísérik. Főleg arra ösztönzik őket, hogy fogadják el a részmunkaidőre szóló ajánlatokat, mert a cégek ezt a foglakoztatási formát preferálják.

Ha a minimáljövedelemben részesülő elfogadja a részfoglalkozatást, a havi apanázs 560 euróról 800-ra emelkedhet. A terv támogatói szerint az alapjövedelem mindenkire kiterjeszthető lehet. Ezzel csökkenne a bürokrácia és a támogatásokkal való visszaélés lehetősége, továbbá összességében, a társadalomnak kevesebbet kellene költenie a legszegényebbekre, mint a mostani, nehézkes, bürokratikus rendszerben.

Milyen legyen a Magyar Nemzeti Alapjövedelem?

Indoklás nélkül leváltották Ritter Géza vezérigazgatót az állami tulajdonú Észak-magyarországi Regionális Vízmű Zrt. éléről, helyette pedig a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának fiát, Bakondi György Patrikot nevezték ki – közölte az Együtt.

A párt szerint Bakondi György fia így majdnem másfél millió forintos fizetéshez jutott, havonta ugyanis bruttó 1 millió 400 ezer forintot kap.

Mi az új vezérigazgató erőssége?

A munkaképes korú népesség fogyása miatt évente 40-50 ezerrel kevesebb ember dolgozik Magyarországon, és a probléma vélhetően még évtizedekig fennáll majd, ez alapvetően demográfiai kérdés – mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke a köztévében. A szakmunkás munkaerőhiánynál további gondot okoz, hogy a szakmunkás életpálya már kevésbé vonzó a fiatalok számára, mint 20-30 évvel ezelőtt – mondta az elnök.

Miért nem vonzó a szakmunkás pálya?

A hét képe: A paksi Szentlélek templom kilencedik azon a netes szavazáson, amely a főgonosz potenciális lakhelyeit listázza.

©

A vállalkozásoknál a teljes árukészlet-nyilvántartást a NAV-hoz kellene bekötni – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Nem hisz a söralátét méretű bevallásokban, szerinte viszont az informatikai adatbázisokat sürgősen össze kellene kötni – mondta Parragh László a VG-nek adott interjúban, amikor a vállalkozások költségeit növelő bürokráciáról kérdezték.

Hozzátette, hogy zajlik az adóhivatal átalakítása, például kezd kialakulni a kockázatos adózók listája. A gazdaság fehérítésének lehetséges további eszközeiről azt mondta, hogy az online kassza sok gondot megold, de nem orvosolja az idegen, számla nélküli árubevitel problémáját.

"Ha a teljes árukészletet beérkezéstől számítva kellene nyilvántartani a számítógépes rendszerben, az legalább akkora hasznot hozna, mint az e-kassza bevezetése" – tette hozzá.

Mit kellene még a NAV-hoz bekötni?

Árulják Antall József néhai miniszterelnök Zugló határában (Pestújhelyen) álló szülőházának egy részét, az ingatlanra a Bors talált rá több ingatlanos portálon. A lap szerint a házrészt 86 millióért adná el a tulajdonosa, aki már fél éve hirdeti a földszinten lévő, felújított, 80 négyzetméteres kétszobás lakrészt.

De benne van az árban az eredeti állapotú 160 négyzetméteres emelet és a tetőtér is. Az impozáns, kétszintes házban született 1932-ben Antall József, aki itt töltötte a gyermekéveit is.

Beköltözne?

Előfordul, hogy a vásárló kifut a hivatalos visszavételi időből, és megjelenik az üzletben, hátha a bolt visszaveszi az árut, de ami a GAP egyik egységében történt, az példa nélküli lehet.

Egy amerikai vásárló egy olyan inget vitt vissza, amely a 2000-es nyári kollekcióból származik - és a bolt alkalmazottja készségesen befogadta az árut.

Az üzletvezető nem volt boldog, amikor megtudta a dolgot.

Ha ön lenne az üzletvezető, mit tenne?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg Tismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Nincs megállás: hadat üzen a kormány a homeopátiának

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Vasfüggöny mögé kerülhet Nagy-Britannia, amin a magyaroknak se lesz kiskapu

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiszivárgott egy terv: megszűnhetnek a fizetős szolgáltatások a kórházakban

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Kiderült, hány fát kell kivágni a Gellért-hegyen az új sikló miatt

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait

Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték a Buda-Cash-botrány vádlottait