szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 900 ezer magyar internetező csak késéssel tudta átvenni a karácsonyi időszakban online rendelt termékeket, az ügyfelek átlagosan öt nappal később kapták kézhez a csomagokat, de 12 százalékukhoz még január első hetében sem érkezett meg – derül ki az eNet Internetkutató 2017. január eleji felméréséből.

A késések oka az eNET szerint az lehet, hogy a webáruházak nem számítottak a forgalom ilyen mértékű növekedésére, de az is, hogy a futárszolgálatok az ünnepi időszakban nem tudták olyan mértékben bővíteni átmenetileg a kapacitásukat, ahogyan azt a megemelkedett rendelésszám igényelte volna.

A késésekkel kapcsolatosan az egyik fő probléma a tájékoztatás hiánya volt, az érintettek alig több mint harmadát értesítették a webáruházak a kiszállítás várható módosulásáról, a többség maga érdeklődött. A vásárlók a webáruházak késéssel kapcsolatos ügyintézését közepesnek értékelték egy ötfokú skálán, negyven százalékuk inkább vagy teljes mértékben kielégítőnek tartotta, 25 százalék számára viszont inkább nem vagy egyáltalán nem volt az megfelelő.

A kutatócég szerint a történtek némileg rontották a webáruházak megítélését, a késésben érintettek 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legközelebb hasonló helyzetben inkább egy másik webáruháztól rendel, 10 százalékuk pedig azt mondta, máskor biztosan nem rendel a késéssel teljesítő webáruháztól. Az érintettek kétharmada ugyanakkor jelezte: a történtektől függetlenül máskor is fog az adott webáruháztól rendelni, további 7 százalék pedig nem foglalt állást.

A posta szerint minden rendben volt, de...

A postán feladott küldeményekkel sincs minden rendben, rengetegen panaszkodnak, hogy csak nagy késéssel, vagy mind a mai napig nem kapták meg az ünnepek előtt feladott csomagjaikat. Ennek ellenére hétfőn az Origónak nyilatkozott a Magyar Posta operatív vezérigazgató-helyettese, hogy nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez.

Majláth Zsolt azt is állította, hogy a legnagyobb forgalmú hetekben a cég a küldemények kétharmadát a vállalt határidőn belül kézbesítette. Elismerte, hogy a fennmaradóknál előfordultak csúszások, "de jellemzően ezekben az esetekben is három munkanapon belül eljuttattuk a küldeményeket a címzettekhez".

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy a Magyar Posta 15 százalékos forgalombővülést tapasztalt tavaly, míg a csúcsidőszakban – november közepétől december közepéig – a szokásosnál 30 százalékkal több csomagot kezelt, mint 2015-nek ugyanabban az időszakában. A fennakadások azonban nemcsak ennek tudhatók be: a cég dolgozóinak létszáma mintegy háromezerrel csökkent, és jelentős a fluktuáció is.

"Hozzatok egy csomagot, aminek meghalt a címzettje!" - Postapara Erzsébetvárosban

A 60 évnél idősebb polgároknak küldött ajándékcsomagok okoznak komoly felfordulást a kerületi postákon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Valóban az értintésmentes fizetés a legbiztonságosabb?

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei