szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén viszont a globális FDI akár 10 százalékkal is nőhet, mivel 2017-ben élénkül a globális gazdaság és nőnek a nyersanyagárak.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint tavaly 1,52 ezer milliárd dollár volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke globálisan, ami 13 százalékos csökkenés a megelőző évhez képest.

Tavaly az FDI tekintetében az első helyen az Egyesült Államok állt 385 milliárd dollárral, ami 11 százalék növekedés 2015-höz képest.

A második helyre Nagy-Britannia került 179 milliárd dollárral, amit elsősorban három nagy vállalatfelvásárlási ügylettel sikerült elérnie. A lista harmadik helyén Kína állt tavaly 139 milliárd dollárral.

A további sorrend: Hongkong (92 milliárd dollár), Szingapúr és Brazília (50-50 milliárd dollár), Franciaország és Hollandia (46-46 milliárd dollár), Ausztrália (44 milliárd dollár), valamint India (42 milliárd dollár).

Az Európába irányuló közvetlen külföldi tőkebefektetés tavaly 29 százalékkal, a fejlődő ázsiai és csendes-óceáni térségbe 22 százalékkal, Latin-Amerikába és a karibi térségbe 19 százalékkal, Afrikába pedig 3 százalékkal csökkent.

Idén a globális FDI akár 10 százalékkal is nőhet a jelentés összeállítói szerint, akik ezt a véleményüket arra várakozásra alapozzák, hogy 2017-ben élénkül a globális gazdaság és nőnek a nyersanyagárak. A bizonytalansági tényezők közé sorolták ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök gazdaságpolitikáját és annak hatásait, valamint azt, hogy miként történik Nagy-Britannia kiválása az EU-ból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!