szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyelőre kérdéses, hogy hosszú távon lesz-e elég kereslet a Gázai övezetben egy plázára, de a gyorséttermi szekció nagyon népszerű.

Szombaton megnyílt a Gázai övezet első igazi bevásárlóközpontja – adta hírül az Associated Press. A Capita Mall névre keresztelt pláza 1800 négyzetméteres, van benne egy háromemeletes könyvesbolt, van parfüm- és sminküzlet, kínálnak lakásdekorációkat, és mobilüzlet is található az épületben, amelyben van egy irodáknak kialakított terület, orvosi rendelő, parkoló és a jövőben egy szupermarketet is nyitni akarnak benne.

Egyelőre a legnépszerűbb hely az egész plázában viszont a gyorséttermi szekció, ahol egy sajtburger menü chipsszel és itallal 5 dollárba, vagyis 1400-1500 forintba kerül.

©

Mivel a Gázai övezetben sokszor nincs elég áram, és gyakoriak az áramszünetek, a plázának saját generátora van, de az továbbra is kérdéses, hogy lesz-e elég kereslet az épületben kínált árukra, miután az övezetnek meglehetősen csekély a gazdasága, a kétmilliós lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és 40 százalékos a munkanélküliség.

Mahmud Hanija, a pláza igazgatója az AP-nek elmondta, nemzetközi sztenderdek alapján építették meg a plázát, de egyelőre sok nemzetközi márka visszautasította, hogy üzletet nyisson az épületben. Szerinte a Gázai övezettel kapcsolatos sztereotípiák miatt, mert mindenki azt gondolja, hogy ez egy szegény hely gazdaság nélkül, ráadásul 2007 óta, amióta a terület a Hamász fennhatósága alatt áll, Izrael és Egyiptom blokádot vont a terület köré.

Az új pláza tulajdonosai az AP szerint egy Gáza városában működő ismert üzletlánc tulajdonosai is, nincs közük a Hamászhoz, viszont a Gázai övezet vékony középosztályát szeretnék megcélozni az üzletközponttal, amely nyitása óta eddig állítólag állandóan tele volt.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Népszava: Felfüggesztették a Pest megyei kórházi belgyógyászatok területi ellátási kötelezettségét

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Hrutka János: Nem elfogadott a futballban melegnek lenni

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak