szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Futópálya a Puskás-stadion tetején nem biztos, hogy lesz, de az ár már így is közel jár az eredetileg tervezett ötszöröséhez. Nem sokkal az Eb előtt lenne kész az új aréna.

Határozatban döntött a kormány a Puskás Ferenc Stadion állami támogatásáról. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2018 és 2022 között összesen 130,8 milliárd forintot használhat fel az építésre. 2018-ban 40, 2019-ben pedig 65 milliárd forintot kaphat a minisztérium a munkák finanszírozására. Az építkezésre a kormány tavaly még 59,3 milliárd forintot adott, ennek több, mint a fele idén jár.

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Nonprofit Zrt. azt közölte: az építkezés ára nem változott a mostani kormányhatározattal, a költség változatlanul 142,85 milliárd forint adó nélkül – ehhez kell még hozzászámítani 40,5 milliárd forint áfát. Ez együtt még mindig nem éri el azt a 195 milliárd forintot, amit Lázár János nemrég bejelentett. De az építési ajánlatba tartozik még további 5 százalék tartalék is, ezt csak akkor lehet felhasználni majd, ha a megrendelő előzetesen engedélyt ad rá.

Arról is döntöttek, hogy visszavonják a 2013-as kormányhatározatot, amelyben leírták, hogyan nézne ki az új Puskás-stadion. Négy éve még a stadion tetején lévő, kivilágítható futópályáról álmodtak, de fitneszközpont is helyett kapott volna az arénában, valamint a jégkorongozóknak, vívóknak, birkózóknak, ökölvívóknak is építettek volna oda edzőtermeket. Ráadásul mélygarázs, szálloda és konferenciatermek is lehettek volna a Puskásban. Most ezeket a terveket jegelhetik. Múzeum, szurkolói bolt és vendéglátó terület így is lesz az új stadionban.

A beruházás tervezett költsége 2011-ben még 40 milliárd forintról indult, egészen idén februárig pedig úgy tűnt, hogy 105 milliárdból hozzák ki. A Puskás-stadion már ezzel is felkerült a listánkra, amelyben azokat a nagyberuházásokat gyűjtöttük össze, ahol a legdurvábban elszálltak az árak, de a februári bejelentéssel még a 4-es metró és a vizes vb drágulását is megelőzi a nemzeti aréna áremelkedése.

A kormányhatározatban meglepetést a 2022-es dátum okozhat: a stadionnak mindenképp el kell készülnie 2020-ra. Akkor az Európa-bajnokság négy meccsét Budapesten rendezik. De a terv nem változott: továbbra is úgy számolnak, hogy az Eb-re készen lesz a Puskás-stadion. Az ígért átadási időpont most 2019. október 31-e – az eredeti tervek szerint már 2015-re el kellett volna készülni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Spiegel: Orbán felégeti a hidakat maga mögött

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét

Így kéri meg egy igazán romantikus tűzoltó a párja kezét