szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyarok több mint harmada nélkülözik az Eurostat friss összesítése szerint.

Magyarországon tíz emberből több mint három él nélkülözésben – derül ki az Eurostat most közölt, 2015-ös statisztikájából. A magyar – egészen pontosan 34,8 százalékos – adat több mint duplája a 17 százalékos uniós átlagnak. Hazánknál csak három országban (a bolgároknál, a görögöknél és a románoknál) rosszabb a helyzet.

A skála másik végén a svédek, a luxemburgiak és a finnek állnak, ezekben az országban 2,8, 4,9, illetve 7,7 százalék a szegények aránya.

©

Az EU statisztikai hivatala azt mérte fel, hogy kilenc tételből hányra telik a megkérdezetteknek. Nélkülözésnek azt tekintik, ha ezek közül hármat nem tud megfizetni valaki, súlyos nélkülözésnek pedig azt, ha négyet. Ön is meg tudja állapítani, melyik kategóriába tartozik, ha végiggondolja, az alábbiak közül mire nincs mindig pénze. A kilenc tétel:

- lakbér vagy jelzáloghitel, rezsiszámlák és egyéb kölcsönök részlete;

- legalább egyhetes nyaralás;

- húsétel minden második nap;

- váratlan kiadások;

- telefon;

- színes televízió;

- mosógép;

- gépkocsi;

- fűtés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!