szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az új költségvetésben növelni fogják a védelmi kiadásokat, beindítanák a magyar hadiipart, a kormány programja a "mindennapi patriotizmus", a külföldre költözők pedig szerinte rabszolgának mennek ki, míg itthon sokkal jobban élhetnének.

Interjút adott a Világgazdaságnak Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol sok mindenről szó esett.

A következő költségvetésről, amit még április 26-án benyújtanak:

 • "Három olyan pont van, amelyben erősíteni szeretnénk: a foglalkoztatás, a családok támogatása és a védelmi kiadások. Fontos makrocéljaink vannak."
 • Lázár szerint nem lesz "választási költségvetés", nem fognak nekiállni osztogatni, a költségvetésben pedig "nem lesznek vesztesek".
 • Mi soha nem szórjuk az adófizetők pénzét.
 • A költségvetési hiány növekedéséről szóló előrejelzéseket Lázár azzal ütötte el, hogy "sok lesz a kiadásunk, ezért nagyobb növekedés kell", illetve hogy "megszorítás helyett növekedés lesz".
 • A védelmi kiadásokat nem amerikai presszióra növelik, "mert mi soha nem külső kényszerek hatására cselekszünk".
 • A költségvetésben növelni kívánt védelmi kiadások három részből tevődnek össze: egyrészt a közbiztonságra, rendőrök fizetésére megy, másrészt "az illegális migráció miatti kiadásokra", harmadrészt pedig a hadsereg fejlesztésére és a magyar hadiipar újraélesztésére.
 • Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, és ez a mi igazi versenyelőnyünk.
 • A kormány előtt van egy 2020–2026-ra szóló nagy ívű honvédségfejlesztési terv, amelynek egyik eleme például a magyar hadiipar újjáélesztése – közölte Lázár, aki szerint "az már komoly teljesítmény lenne, ha a rendvédelmi erőinket hazai gyártású fegyverekkel tudnánk ellátni".
 • "2017 a béremelések éve. Ez a tendencia jövőre is folytatódik, hiszen a minimálbér 138 ezer, a garantált bérminimum pedig 180 ezer forintra nő."
 • A versenyképességet úgy növelik, hogy a gyártócsarnokoknál, ipari beruházásoknál sokkal gyorsabb lesz a közművek bevezetése, mert eddig Lázár szerint a késedelmes bevezetés okozott problémát. "A szolgáltatók hatalmát megnyirbáljuk, munkatempójukat gyorsítjuk. Jobban kell dolgozniuk kevesebb pénzért" – közölte.

A külföldre költöző magyarokról:

 • "Nem a magyar kormány miatt hagyják el az országot, mert nem mi küldjük, hanem kint várják őket. Jó néhány nyugat-európai ország a kelet-közép-európai tagállamokból származó, alacsony bérért is munkába álló, keresztény, fehér fiatalokat keresi, azokat, akik szeretnek és tudnak is dolgozni. Akik külföldön dolgoznak, óriási áldozatokat hoznak. Kint drágább a megélhetés, ezért csak akkor tudnak megtakarítani, ha önmagukat kizsákmányolják. Rosszabb körülmények között élnek, csökkentik a kikapcsolódásra, szórakozásra fordított pénzt, időt, ráadásul mindezt a családjuktól, barátaiktól távol, ismeretlen környezetben teszik. Lehet, hogy idehaza nem lehet annyit keresni, mint Nyugaton, de ha tovább tudjuk javítani az életkörülményeket, már nem éri meg vendégmunkássá válni. Magyarországon kevesebb ugyan a fizetés, de mégis jobb az élet, mint ha Nyugaton lennél rabszolga."

Az uniós támogatásokról:

 • "Ezt a pénzt mi nem ajándékba kapjuk, hanem részben visszakapjuk. Annak ellentételezéseként biztosítják számunkra, amiről lemondtunk." Lázár szerint Magyarország a megszerzett 8000-9000 milliárd forintból 3000-et már befizetett, 2004-ben pedig úgyis lemondtunk a piacvédelmi eszközeinkről, a vámokról és támogatásokról.
 • "Ideje lenne mindenkinek felfogni, hogy ez nem ajándék pénz."
 • 2020 után a kormány az agrár- és kohéziós pénzek körül vitákra számít, illetve hogy meg fog változni a pénzfelhasználás rendszere, vissza nem térítendő helyett visszatérítendő források lesznek, fejlesztési alapokat hívnak életre.

A korrupcióról:

 • "Politikai okok miatt tartanak minket Brüsszelben fekete báránynak. Annyi vizsgálatot és ellenőrzést kapunk, mint több tagállam együttvéve."
 • "A nyilas és kommunista házmesterek országa vagyunk, ezért nem csoda, hogy minden vizsgálat magyar feljelentésre indult."
 • "Tény, hogy az általunk benyújtott elszámolások csupán három-öt százalékát kifogásolják meg az uniós fővárosban. (...) A korrupciót nullára nem lehet leszorítani, olyan ország nincs."
 • "Gyakran az is visszaélés Brüsszel és néhány magyar szereplő szemében, ha mi a magyar cégeket preferáljuk a külföldiekkel szemben, holott ezt törvényes és jogszerű eszközökkel tesszük. A magyar cégek támogatása Brüsszelnek korrupciós kockázat, a Fidesznek a legfontosabb politikai cél."
 • Az építkezések azért drágulnak meg időközben, mert "öt évvel korábban, a megtervezésekor került volna annyiba, de közben az építőiparban az anyagárak és a munkaerő költsége is jelentősen megemelkedett, ez okozza a növekedést".
 • Lázár szerint azért nem a legolcsóbb ajánlatok nyernek, mert az EU nem is engedi: "az EU deklarálja, hogy nem az ár a legfontosabb tétel, a közbeszerzés során az ajánlat egészét kell megvizsgálni. (...) Az ár csupán az egyik szempont. Másfelől az uniós szabályok szerint az irreálisan magas és alacsony ajánlati árakat ki kell zárni a versenyből."

Paks II.-ről:

 • Az oroszok vállalták, hogy 55 százalékban nemzetközi tendert írnak ki a technológiára, így abban – konzorciumként – nagy euró­pai cégek is jelen lesznek. Az üzemanyag semleges, az bárhonnan beszerezhető, tehát nem lesz függőség. Paks nélkül több orosz gázra és nagyobb importra lenne szükségünk, tehát nőne a függőségünk.
 • Azért nem írtak ki tendert, mert "van egy technológiai meghatározottság", és "elképzelhetetlen", hogy míg Paks I. orosz, addig Paks II. amerikai vagy francia erőmű legyen.
 • Orosz hitel helyett lehet, hogy szabad piaci hitelt vesznek fel, vagy költségvetési pénzből finanszírozzák, valamint a kormány határozott terve, hogy előtörleszt.
 • A német zöld példa Lázár szerint azt mutatja, hogy a napelemek használata nem kifizetődő, mert piaci árbizonytalanság van, folyamatosan nő a tarifa, óriási állami szubvenciót igényel, jelentős a műszaki kockázata, és tárolási problémákkal szembesülnek.
 • De ennek ellenére "téves, hogy mi csak atomenergiában gondolkodunk: Paks II. hosszú távon az energiaszükségletünknek csak a felét képes fedezni, a másik fele zöldáram lesz".

Persze Lázár is elismételte a nemzeti konzultáció legfontosabb paneleit, illetve hogy Kelet-Európa nem kaphat silányabb termékeket, mint Nyugat-Európa, "Kelet-Európa nem lehet másodrangú", és megmagyarázta a Csíki sör esetét is:

A kormány programja a mindennapi patriotizmus. A magyar cégek érdekeit a napi ügyek szintjén is képviselni kell, legyen szó akár a Mol, akár a Csíki sör elleni támadásról. Ez utóbbi Csíkszentsimonban százötven-kétszáz embernek ad munkát, ők nemcsak magyar szívvel és útlevéllel rendelkeznek, de már azt is tudják, hogy számíthatnak a magyar kormányra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!