szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Első látásra nehezen megvalósítható javaslattal állt elő a kormány: a magánszemélyekhez hasonlóan a vállalkozások adóbevallását is a NAV fogja elkészíteni. Ha jobban elmélyedünk a bonyolult rendszerben, még inkább lehetetlennek tűnik a javaslat.

Elsősorban informatikai jellegű az a fejlesztés, amelynek köszönhetően 2018 után a vállalkozóknak is a NAV készítheti az adóbevallást, „de sok múlik a mentalitáson is” – közölte a csütörtöki Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról az ötletről számolt be, amelyet a Nemzeti Versenyképességi Tanács reggeli ülésén dobott be a kormány.

Ez az a testület, amelyet azért hoztak létre, hogy megállítsák a magyar gazdaság versenyképességének a visszaesését, eddig azonban csak egy törvényjavaslatra tellett, amely a magánszemélyek fogyasztásmérőinek beszerelését tenné ingyenessé. A vállalkozói adóbevallás ennél jóval nagyobb falat – túlságosan is nagy a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértő szerint.

Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke úgy látja, az adóhivatal elméletben is csak egy területen tudná a vállalkozások adóbevallását elkészíteni. Az áfa esetében, ám ott is csak akkor, ha minden számla online az adóhatósághoz fut be. (Lázár János valószínűleg erre utalt, amikor informatikai fejlesztésről beszélt.)

Irdatlan adatmennyiség feldolgozásáról lenne szó: a szakértő a havonta kibocsátott számlák mennyiségét milliárdosra teszi. Mindezt úgy, hogy egyelőre még az online számlázás sem indult el. Ez a rendszer elvileg július 1-jén startol, a vállalkozásoknak a legalább százezer forintos adótartalmú számlákról kell elektronikusan adatot szolgáltatni a NAV felé. Azt azonban még nem lehet tudni, pontosan hogyan, hiszen a törvényhez tartozó végrehajtási rendelet még nem született meg – hívta fel a figyelmet Zara László.

Az áfabevallás „automatizálása” azonban uniós jogba is ütközhet szerinte. Az adóalanyoknak ugyanis az elévülési időn belül, vagyis öt évig joguk van adólevonást kérni, az online-rendszerben ez elveszne, de legalábbis bonyolultabbá válna. Az államnak sem feltétlenül állna ez érdekében, hiszen ebben a rendszerben a visszatérítés is azonnali lenne – erről ma csak álmodnak a cégek.

A forgalmi adó ráadásul csak egy adónem, a többinél még kevésbé képzelhető el, hogy az adóhatóság készítse el a bevallást. A társasági adó esetében például olyan sok jogcímen lehet kedvezményt érvényesíteni – elég csak a látványcsapatsportágaknak nyújtott adományokra gondolni –, ami már lehetetlenné teszi, hogy az adóhivatal készítse el a bevallást – véli Zara László.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A lakástakarékot ugyan beszántották, de itt van nekünk 5 kiváló mém

A lakástakarékot ugyan beszántották, de itt van nekünk 5 kiváló mém

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Elfogyott a türelem, 116 településről tűnhetnek el a kukásautók

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

Walters Lili: Ha szabad vagyok, mi okom, hogy ne legyek boldog?

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó

800 millió forintba került, de újjászületett a Zeneakadémia orgonája – videó