szerző:
hvg.hu

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy további hat évig fennmaradjon a tao-támogatások rendszere.

Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (TAO), Brüsszelben ma engedélyezték a folytatást – jelentette be Rétvári Bence.

Az államtitkár úgy fogalmazott, a sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer "jó és hasznos", új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek.

A támogatás összegének levonását a társasági nyereségadó alapján 2011-ben is hat évre engedélyezte Brüsszel, a jóváhagyás idén június 30-án jár le.

A támogatási rendszer az adórendszer része, ezért alapvetően a tagországnak kell döntenie róla, nem a bizottságnak. A brüsszeli jóváhagyás azért szükséges, hogy ne merüljön fel tiltott állami támogatás vagy más, az uniós jogszabályokat sértő intézkedés gyanúja.

A társasági adóból levonható támogatás rendszerét rengeteg bírálat érte az elmúlt években. A Transparency International 2015-ben kiadott jelentésében arról írt: a rendszer a korrupció melegágya, az átláthatóság teljes hiánya, összefonódások, irracionális fejlesztések, közpénz pocsékolása jellemzi.

A bíróság épp a héten mondta ki, hogy nyilvánossá kell tenni, pontosan honnan érkeznek a tao-támogatások, de a kormány ezt nem fogadja el, és a Kúrián támadja meg az ítéletet.

A tao-rendszer legnagyobb nyertese a labdarúgás: évente mintegy 10 milliárd forint áramlik a fociba, ami a duplája annak, amit a másik négy kiemelt csapatsport – a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – kap. A focin belül messze a legtöbb tao-pénz Felcsútra jut, 2011 és 2016 között nagyjából 11 milliárd forintot kapott az ottani akadémia, amely a falu NB II-es csapatának kezdőjébe a legutóbbi meccsükön már egyetlen játékost sem tudott adni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Rákkeltő anyagok a Dunában: a Nemzeti Közműveknek kellene lépnie

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Lefújták Radics Gigi arénás koncertjét

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot

Samsung telefonja van? Mutatjuk a listát, melyik modellek kapják meg az új Androidot