szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három ország áll csak rosszabbul Magyarországnál az egész EU-ban a legnagyobb nélkülözésben élők listáján.

Hiába csökken a súlyos nélkülözésben élők aránya Magyarországon évek óta, még így is az EU negyedik legrosszabb helyzete a miénk. Az Eurostat ma kiadott adataiból kiderül: 2016-ban a magyarok 16,2 százaléka tartozott a legsúlyosabban nélkülözők közé, ez közel 1,6 millió embert jelent. A szám látványosan csökken már évek óta, 2013-ban például még 27,8 százalékos volt. Ennek ellenére uniós összehasonlításban még mindig katasztrofális a helyzetünk: nálunk rosszabbul csak a görögök, a románok és a lista legalján még az utolsó előttitől is súlyosan leszakadt bolgárok állnak. A visegrádiakhoz képest hatalmas a lemaradásunk: a magyarok között kétszer akkora a súlyosan nélkülözők aránya, mint a lengyeleknél, a cseh és a szlovák adatnál pedig háromszor magasabb a mienk.

EU-s átlagban folyamatosan csökken a legsúlyosabb nélkülözésben élők száma, tavaly 7,8 százalékos volt (a legrosszabb helyzetet 2012-ben mérték, 9,9 százalékkal). A legjobb helyzetben a svédek vannak, ahol a lakosság 0,7 százaléka érintett, mögöttük Luxemburg és Finnország következik a listán.

A nélkülözést kilenc mutatóval mérik. Ha a kilencből hármat nem tud megengedni magának valaki, akkor nélkülözőnek számít – erről nemrég adták ki a felmérésüket, az alapján a magyarok 34 százaléka élt nélkülözésben –, a mostani vizsgálatban mért súlyos nélkülözés pedig azt jelenti, hogy az embernek a kilencből legalább négyre nincs pénze. A lista kilenc tétele:

- lakbér vagy jelzáloghitel, rezsiszámlák és egyéb kölcsönök részlete

- egyhetes nyaralás

- húsétel minden második nap

- váratlan kiadások

- telefon

- színes televízió

- mosógép

- gépkocsi

- fűtés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!