szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly kormánypárti körökben kiadták a parancsot, hogy az Index.hu-t meg kell szerezni, ám mindeközben a vételi joggal bíró Simicska Lajos köre kétségbeesetten kereste azt, aki a nevére venné a hírportált – írja a 444.hu az Index eladásáról szóló cikkében.

Terjedelmes írást közölt a 444.hu csütörtökön arról, hogy hogyan marakodtak a Fidesz-közeli oligarchák az Indexen az elmúlt években. A hírportálról az elmúlt héten közölték, hogy az azt tulajdonló részvénytársaság a Magyar Fejlődésért Alapítványé lett, ám az is kiderült, hogy Simicska Lajos egy 2014-ben az portál megvásárlására kötött opciós megállapodás alapján szerezte meg az Indexet, majd adta tovább azt az alapítvány mögött álló NP Nanga Parbat Zrt.-nek.

A 444.hu felidézi, hogy a 2014-es megállapodást az akkori tulajdonos Spéder Zoltán és Simicska Lajos még 2013 végén kezdte előkészíteni, ekkor még mindketten élvezték a miniszterelnök bizalmát, nem lehet tehát másképpen értelmezni azt a szerződést, mint annak előkészítését, hogy a Fidesz-közeli médiabirodalom kebelezze be a híroldalt. A 444 szerint azért engedte volna át Spéder az Indexet, mert már akkoriban is komoly nyomás nehezedett rá, a tulajdonában lévő FHB Bank kormányzati támogatásáért várták el, hogy engedje el a médiatulajdonait.

Időközben Simicska és Spéder is kegyvesztett lett a kormánypártnál, az addig feltétlen Orbán-párti Simicska-média kormánykritikusabb lett, a Fideszben tehát minden korábbinál erősebben fogalmazódott meg az igény, hogy az Indexet megszerezzék. A 444 cikke szerint Habony Árpád és Rogán Antal 2015 derekától kezdődően többször jelezték a miniszterelnöknek, hogy az „Index-kérdést meg kell oldani”, egyrészt azért mert a legnagyobb kormánykritikus portál károkat okoz a kormánynak, másrészt mert a mögötte álló Simicska, Spéder, és a vele baráti viszonyban álló Lázár János láthatatlan koalíciója veszélyt jelenthet Orbánra.

A cikk szerint a Spéder Zoltánnak korábban szoros üzleti-baráti viszonyban álló Schmidt Máriát érte a megtiszteltetés, hogy megbízta őt Orbán a "Spéder-ügy rendezésével", amelynek egyes állomásairól mi is cikkeztünk, például arról, hogyan került Schmidthez Spéder tulajdonrésze a közös ingatlanfejlesztő cégükben. (Érdekesség, hogy a kétezres évek közepén még Spéder is Schmidt is ahhoz a jobboldali körhöz tartozott, akik a hírek szerint Orbán ellen szervezkedtek, majd a Fidesz-elnök megerősödésével kegyvesztetté váltak, így 2010-ben nekik kellett újra elnyerniük Orbán bizalmát.)

A cikk szerint Schmidtet kérte meg Orbán arra, hogy szerezze meg az Indexet, vagy érje el a bezárását, vagy bírja rá Spédert, hogy fedje fel a valódi tulajdonost. A 444 azt írja, kormányoldalon komoly erők mozdultak meg az ügy érdekében, de Simicskával már a kapcsolatfelvétel sem volt könnyű, aztán rájöttek, hogy az sem működne, ami a TV2-nél még ment, vagyis hogy a TV2-höz hasonlóan megpróbálják kijátszani a szerződésből Simicskáékat.

A Indexet végül a fideszeseknek el kellett engedniük, végül a kormányoldal részéről már mind Spéder, mind az indexes újságírók felé is olyan jelzések érkeztek, hogy el kell dőlnie végre, kié az Index. Mivel azzal Simicska is tisztában volt, hogy ha a saját cége nevére veszi az Indexet, akkor a szerkesztőség szétrobban, ezért először megbízható embert keresnek, aki a nevére venné a lapot, a Class FM-et átvevő Michael McNutt amerikai üzletember mellett még az RTL Klub felmerült mint vevőjelölt. Végül amellett az alapítványi konstrukció mellett döntöttek, amelyet a múlt héten tett közzé a kiadóvállalat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Juhász Gábor Gazdaság

Újabb Simicska-ember bukkant fel az Index környékén

Tóth Mariannát, Simicska Lajos régi emberét tették meg annak az NP Nanga Parbat Zrt.-nek a vezérigazgatójává, amely a Magyar Fejlődésért Alapítvány mögött áll. Ez szerezte meg e héten Spéder Zoltántól az Index.hu-t.

Gergely Zsófia Itthon

Eldőlt az Index sorsa: mától egy alapítványé a portál

Az idén márciusban alapított Magyar Fejlődésért Alapítványé (MFA) lett az Indexet tulajdonló részvénytársaság, így a hírportál mostantól a független szervezeté – tudta meg a hvg.hu. Régóta mentek a találgatások, vajon meddig tud ellenállni a kormányhoz közeli médiaúthengernek a legnagyobb portál, de úgy tűnik, megtalálták a megoldást a befolyástól mentes működés biztosítására.

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás