szerző:
Tetszett a cikk?

Eladta a részvényeit és kiszállt Schmidt Máriával közös ingatlancégéből az alapító-nagyrészvényes Nobilis Kristóf, aki ráadásul áron alul értékesítette tulajdonrészét – tudta meg a hvg.hu. Az üzletember egyértelműen azzal indokolta döntését, hogy az 56-os kormánybiztos családi cége másokkal összejátszva tavaly már kiszorította a részvényesek jelentős részét, de még csak vizsgálat sem indult a szabálytalan tranzakció miatt – "szél ellen pedig nem érdemes pisilni".

Tavaly szeptemberben számoltunk be arról, milyen rejtélyes módon vette át a hatalmat Schmidt Mária családi cége a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) augusztusi közgyűlésén: a birtokunkba került hangfelvétel és az itt hozott határozatok alapján a milliárdos ingatlancég nagyrészvényese, Spéder Zoltán kiszavazta saját magát és embereit a menedzsmentből, és áron alul eladta a tulajdonrészét. Ráadásul Schmidték és Spéder, aki akkor éppen egy lejárató hadjárat élő céltáblája volt, az új vezetésbe közösen a kormánybiztos családtagjait ültette be.

Kedden a másik, eddig kitartó nagyrészvényes is kiszállt: a céget Schmidt Mária egykori férjével, Ungár Andrással együtt alapító Nobilis Kristóf eladta részvényeit. A tőzsdén alig pár perc alatt összesen 8 millió 497 ezer részvényt adtak el, ami egy névtelenséget kérő tőzsdei forrásunk szerint szokatlanul nagy papírmozgást jelent a vállalatnál. Ráadásul a 468 forintos eladási ár az utolsó piaci ár alatt van, de ami ennél is sokatmondóbb, hogy az 548 forintos sajáttőkeértéknél is alacsonyabb – vagyis Nobilis áron alul adott túl évtizedek óta birtokolt részvényein.

Az üzletember kérdésünkre kedden megerősítette az eladást, és ezt Schmidték előbb említett, tavaly őszi akciójával indokolta. "Mivel a tavaly augusztus 26-i közgyűlésen a Pió-21 Kft., Ungár Péter, valamint a BIH Zrt. nyilvánvalóan összehangolt magatartással lecserélte a társaság igazgatóságát és kiszorította a részvényesek jelentős részét a cég irányításából – amit csak az nem vett észre, aki nem akarta észrevenni, illetve aki a jogszabályban előírt kötelezettségét nem rendeltetésszerűen teljesíti –, így a részvény értéke a kisebbségi tulajdonosok és a kisrészvényesek számára bizonytalanná vált" – közölte. A Pió-21 Kft. a kormánybiztos gyerekeivel közös családi cége, Ungár Péter pedig a fia, aki az LMP nemrég megválasztott elnökségi tagja.

"Mivel vitorlázó családban nőttem fel, tudom, hogy a szél felé lehet ugyan vitorlázni, de szél ellen azonban nem érdemes pisilni, ezért adtam el a nettó eszközértéknél 80 forinttal alacsonyabb áron a részvényeimet az arra érdeklődőknek" – tette hozzá az üzletember. Cikkünk megjelenése után korábbi nyilatkozatát annyival egészítette ki, hogy a kedden gazdát cserélő részvények közül valamivel több mint 6 millió papírt adott el az ő cége.

Azzal a fordulattal, hogy nyilvánvaló volt, hogyan vették át a hatalmat Schmidték, mégis szemet hunytak felette, Nobilis valószínűleg arra utalt, hogy semmilyen hatósági eljárás nem indult a Terror Háza-főigazgató cégének akciója miatt. Ahogy arról beszámoltunk, Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) elnöke a közgyűlés után azonnal felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen összehangolt magatartás a tőkepiaci törvény szerint nem szabályos, a kisebb részvényesek érdekeit sérti, majd több eljárást is kezdeményeztek.

Eddig hiába, ugyanis a választottbírósági per meglehetősen nyögvenyelősen zajlik, a felügyeletet ellátó MNB viszont bejelentésük ellenére semmit nem tett. "Nyugodtan mondhatjuk, hogy folyamatos levelezésben voltunk" – jegyezte meg Dióslaki, aki szerint így minden információt átadtak Matolcsyéknak a történteket feltáró eljáráshoz. "Az MNB azonban felügyeletként mai napig nem volt hajlandó kivizsgálni a nyilvánvaló törvénysértést" – tette hozzá.

Schmidt Máriáék a hatalomátvételükről szóló cikkünk miatt beperelték a hvg.hu-t, a bíróság azonban első-, majd miután fellebbeztek, másodfokon is kimondta, hogy mindenben a valóságnak megfelelően számoltunk be az eseményekről, és elutasította a kormánybiztos cégének keresetét. Azóta Schmidt személyesen is beszállt a médiába, megszerezte a Figyelőt, amelynek vezetését azonnal politikailag érintett emberekre cserélte.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Anglia visszaáll a járványkészenléti rendszerre, de máshogy

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik

Most cselekedjen, ha már rég nem nézett rá Google-fiókjára – különben törlik