szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A franciák hetven százaléka fix fizetéssel, szociális biztonsággal járó munkavállaló szeretne lenni. Egyebek mellett ez derült ki a Credoc független francia tudományos műhely felméréséből. Közvetlenül az elnökválasztás második fordulója előtt.

A háromezer megkérdezett mindössze 30 százalék lenne független vállalkozó. A Credoc 2000-ben végzett hasonló felmérésében még más volt a helyzet. Akkor csak 41 százalék voksolt a szerény, de biztos havi fixre, a megkérdezettek többsége vállalkozásba vágott volna. Persze akkor is nagy volt és most is nagy a különbség a korosztályok között. A fiatalok mindig bátrabbak, mint az idősebbek. A két felmérés eredményei közötti lényeges eltérés nyilvánvalóan a 2008-ban kirobbant globális pénzügyi válságból adódik, ez a krízis lehűtötte a túlfűtött vállalkozói vágyakat. Most tehát a fix, de nem túl magas fizetést preferáló franciák óriási többségben vannak.

De akkor hogy nyerhette meg az elnökválasztást a sokak által ultraliberálisnak címkézett Emmanuel Macron? Az ő fiatalokból álló választási stábja sokkal inkább egy amerikai start up cégre emlékeztetett, mint a többi elnökjelölt évtizedes állami (titkos) szolgálati tapasztalatokkal is rendelkező figurákból álló csapata. Az amatőrök fizettek is, hiszen egy profi orosz hackercsapat behatolt Macronék belső levelezéseibe, más kérdés, hogy ezzel többet ártottak az általuk preferált szélsőjobbos Marine Le Pennek, mint Macronnak.

De vissza az alapkérdéshez: hogy nyerhet egy liberális, start up-os jelölt egy hetven százalékban fix állást és az ezzel járó összes előnyt preferáló Franciaországban? Már az első forduló eredményeinek elemzéséből is kiderült, hogy a magas iskolai végzettségűek Macronra, míg a szerényen iskolázottak Le Penre, vagy a balos Mélenchonra voksoltak. Nagy-Britanniában (Brexit) és az Egyesült Államokban (Trump) leszavazták az elitet. A nemzetközi és a magyar sajtó által is sokszor lesajnált Franciaországban viszont Marine Le Pen nagy vereséget szenvedett, még akkor is, ha a százalékban kimutatható eredmények számára kedvezőek.

De ne felejtsük el, hogy valójában 25 százalékos tartózkodás és 4 millió tudatosan érvénytelen szavazat mellett ért el alig 34 százalékot. Miközben korábban negyven százalék fölötti arányról ábrándozott. A francia közvéleményt nem sikerült arra a szintre vinni, mint britet, vagy az amerikait. A franciák 70 százaléka a fix állami állást és az ezzel járó bőkezű juttatásokat kedveli, mégis a liberális Macronra voksolt. És ez egy lényeges különbség Franciaország illetve Nagy-Britannia és az USA között.

Az átlag francia (miközben sokkal inkább lenne bérmunkás, mint vállalkozó) liberális és európai patrióta is tud lenni, és zsigerből elveti a populista gazdasági „csodarecepteket”, pl. az eurózónából való kilépést, a nacionalizmust, a gyűlöletet. Amiből persze nem következik, hogy Macron később is győztes lesz. A következő próbatétel a parlamenti választás, amelyet ugyanolyan eséllyel nyerhet meg, mint amilyennel el is veszíthet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keleti Miklós Gazdaság

Hány frank lesz a bagett a párizsi péknél jövő nyáron?

A két elnökjelölt tévé vitájával nagyjából azonos időben Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke, tehát második embere, a francia közszolgálati rádióban bejelentette: 2018 nyarán újra francia frankban kell fizetni reggelenként a péknél a bagettért. Ennek a mondatnak jelentősége van.

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

A Buenos Aires-i elnöki palotában ravatalozták fel Maradonát

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Fent van ez az alkalmazás a telefonján? Ha nem vigyáz, az adatai bánhatják

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt

Hatalmas befektetések érkeznek hozzánk a járvány idején, de nem amiatt