szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Csökkenhet a Dunakeszin, Gödön keresztülautózók száma, és ezzel rövidülhetnek a reggeli óriásdugók, ha elkészül az M2-es gyorsforgalmi út bővítése, és 2019-re az elkerülő úton végig négy sávon haladhat a forgalom.

Hétköznap reggelenként hatalmas dugókban kell vesztegelniük azoknak, akik gépkocsival szeretnének bejutni a fővárosba a Dunakanyar jobb parti városaiból. Bár az ezredforduló óta működik a korábban 2A útnak nevezett elkerülő, Gödről és a negyvenezres várossá bővült Dunakesziről sokan a régi, a településeken átvezető 2-es úton igyekeznek Budapestre.
Az ő helyzetükön nagymértékben javíthat az M2-es bővítése- írja a Magyar Idők.

A bővítés mellett új csomópontokat is létrehoznak. A Dunakeszi északi határa közelében húzódó lehajtó elsősorban a 2-es útról érkező forgalomnak a városon kívülre terelését biztosítja majd. Az M2-esre való felhajtási lehetőségeket Vác térségében is bővítik, a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. tervei szerint Václiget és Sződ között is összekötik a 2-est és a gyorsforgalmi utat. A bővítés során a főváros és Vác közötti kétsávos szakaszokat megduplázzák, a már meglévő négysávos szakaszokat felújítják.

A projekt az M0-s és a Vác déli csomópont közötti 19,6 kilométeres szakaszt érinti, a kivitelező a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes Strabag Építő Kft. és Strabag AG alkotta konzorcium lesz. A fejlesztés nettó értéke 32,9 milliárd forint. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A szóban forgó szakaszból jelenleg 13,4 kilométernyi hossz kétszer egy sávos.

A fejlesztés során kétszer két sávossá bővül az autóút, középen elválasztósávval, a meglévő pályaszerkezet megerősítésével. A pálya burkolt leállósávot is kap. A meglévő műtárgyakat felújítják, az új pályához műtárgyak is épülnek, egy vasút feletti hidat átépítenek. Két új külön szintű csomópontot is kialakítanak Dunakeszi északi részén és Sződligetnél. Fótnál félcsomópont létesül Budapest irányába új fel- és lehajtóágak kiépítésével. Dunakeszi mellett az M2 autóúton jelenleg is meglévő komplex pihenő az új Dunakeszi északi csomóponttal kombinált pihenővé épül át.

A kivitelezés az előkészítő munkálatokkal hamarosan megkezdődik. A fejlesztés 2019-ben fejeződik be, ezt követően Budapest és Vác között végig 110 km/órás sebességgel lehet majd haladni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Szörényi Levente: Baromi jó érzés, hogy már nincs dolgom a zenével

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Roncsból milliárd - csak jó helyen kell csinálni

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe

Itt az újabb bendgate-botrány? 688 ezerbe kerül, de pikk-pakk kettétörik az Apple erőgépe