szerző:
hvg.hu

A luxemburgi bíráknak nem a vegákkal van bajuk, hanem a fogyasztóikat becsapó kereskedőkkel.

A tofu nem sajt – mondta ki ítéletében az EU Bírósága. A testület, amelynek döntése az egész unióban kötelező érvényű egy német cég ügyében döntött. A TofuTown vegetáriánius és vegán élelmiszereket forgalmaz, tisztán növényi eredetű termékeit például a tofuvaj, növényi sajt, vegasajt, rizstejszín és hasonló neveken reklámozza és árulja – az ítélet szerint jogszabályellenesen.

A bíróság ítéletében emlékeztet: az uniós szabályozás szerint tejtermékek neveit csak olyan élelmiszereknek lehet adni, amelyeknek valóban köze van a tejhez. Vajnak nem lehet nevezni a margarint, sajtnak vagy joghurtnak azt, ami növényi alapanyagokból készült, és így tovább. Még akkor is tiltott a megnevezés, ha a termék címkéjén jelzik, hogy növényi eredetű termékről van szó.

A tilalmat annyira komolyan veszik az EU belső piacán, hogy a kivételeket egy nyelvenként eltérő listán határozták meg a jogalkotók. A magyar felsorolás az alábbi:

  • Vajretek
  • Gyümölcssajt (pl. birsalmasajt)
  • Disznósajt vagy hússajt vagy fejsajt
  • Haltej
  • Kakaóvaj
  • Kókusztej
  • Mogyoróvaj
  • Vajbab
  • Vajkörte

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!