szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mondok József izsáki polgármesternek vissza kell fizetnie a vadászháza építésére felvett támogatást, 35 millió forintot – közölte a Miniszterelnökség.

A Magyar Államkincstár a támogatási jogosultság megszüntetésével egyidejűleg a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t, Mondok József izsáki polgármester cégét – írta közleményében a Miniszterelnökség.

Felidézték, hogy a Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár már januárban rendkívüli ellenőrzést folytatott le az üggyel kapcsolatban.

"A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe" – írták. Ezért kell most visszafizetnie a polgármesternek a 35 milliót.

A vadászházairól elhíresült polgármesterről korábban többször is írtunk

Mondok József EU-pénzből két vadászházat épített magának: két céggel összesen 85 millió forint uniós támogatást nyert vadászpanzió építésére, de az ingatlanokat nem a pályázati feltételeknek megfelelően hasznosította.

Arról a 24.hu számolt be márciusban, hogy az ügyében a Kecskeméti Járási Nyomozó Ügyészség is nyomoz többrendbeli költségvetési csalás gyanújával. A Mondok Kft. ráadásul úgy nyert 35 millió forintot 2014-ben, hogy a településvezető maga is tagja volt a helyi LEADER-pályázatokról döntő testületnek.

Korábban a 444.hu derítette ki, hogy a vadászházban egy turista sem lakott, maga Mondok József él benne, bár a házat az önkormányzat honlapján mint szálláshelyet vették nyilvántartásba. Azt pedig az Index szúrta ki, hogy az N1 tévének nyilatkozva a polgármester már elismerte, valóban a vadászpanzióban lakik.

A Miniszterelnökség a hétfői közleményben most arról is beszámolt, hogy a Mondok Kft. jogi képviselője az elsőfokú határozatok ellen fellebbezést nyújtott be, de a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságán helybenhagyták az elsőfokú határozatokat, így jogerőssé vált a 35 millió forint visszafizetéséről szóló kötelezettség.   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton

RTL: Tömegek voltak a plázákban szombaton