Tetszett a cikk?

Az uniós vezetőkhöz hasonlóan a magyar miniszterelnök sem elégedett azzal a tervvel, amelyet Theresa May vezetett elő a brüsszeli EU-csúcson a szigetországban élők jövőjével kapcsolatban.

Óvatossággal kell kezelni a britek legújabb javaslatát a szigetországban élő uniós állampolgárok státuszával kapcsolatban – mondta Orbán Viktor a hvg.hu kérdésére a brüsszeli EU-csúcs után. Theresa May a találkozó első napjának a végén, a vacsora közben vezette elő tervét, amely szerint azok, akik legalább öt éve az Egyesült Királyságban élnek, letelepedéshez kapnak jogot. Az öt év valamikor a Brexit elindítása, vagyis 2017. március 29-e után és a kilépés előtt jár be – az egyelőre nem derült ki, mikor is.

A magyar miniszterelnök azonban egy újabb problémára is felhívta a figyelmet: méghozzá arra, hogy nem derült ki "May előzetes gesztusából", hogy mi lesz azokkal, akiknél ez az öt év nem jár le.

A brit kormányfő terve csalódást okozott az uniós vezetők körében is. Donald Tusk a csúcsot lezáró sajtótájékoztatóján arról beszélt: alulmúlta a várakozásokat a javaslat, amelynek a részleteit egyébként hétfőn ismerteti May a brit parlament alsóháza előtt. Hasonlóan nyilatkozott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Angela Merkel német kancellár is. Igaz, előtte még azért sem lelkesedtek, hogy egyáltalán bármit mond a Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban, mondván, "nem az EU-csúcs a fóruma" ennek.

Orbán Viktor azt is megjegyezte: elég kényelmetlen és udvariatlan módja a tárgyalásnak, hogy May, miután ismertette javaslatát, elhagyta a termet, és utána érkezett Michel Barnier, aki az unió részéről vezeti a tárgyalásokat.

©

A miniszterelnököt megkérdeztük arról is, Magyarország milyen álláspontot képvisel az egyik legforróbb uniós vitában, a kiküldött munkavállalók kérdésében. Orbán Viktor azonban csak annyit válaszolt, fel kell mérni, pontosan hány embert érint a kérdés. (Az Európai Bizottság és a nyugat-európai államok korlátok közé akarják szorítani azt a lehetőséget, hogy például magyarországi cégek a helyi áraknál olcsóbban vállaljanak szolgáltatásokat, például szállításban vagy építőiparban.) Több tízezer emberről van szó – ennyit tudni lehet.

Azt viszont nem mondta el, milyen kompromisszumokra kész a magyar kormány a vitában, amelynek most Emmanuel Macron francia államfő állt az élére.

Orbán beszélt a frissen megválasztott francia elnökkel folyó tárgyalásairól is. Sokkal okosabbak persze itt sem lettünk – az mindenesetre előremutató, hogy egyáltalán tárgyalóasztalhoz ültek a V4-es országok vezetői és Macron az előző nap durva szócsatája után. Vagy ahogy ő fogalmazott:

A francia elnökkel való barátságunk férfiasan kezdődött. Ezt így szokták kezdeni a férfiak.

Az euró bevezetésének esetleges felgyorsításával kapcsolatban sem kaptunk érdemleges választ. A miniszterelnök szerint nagy léptékű változásokról kell dönteni Európában, ami "komoly koponyákat" fog majd lekötni. Ehhez képest a jelenlegi gazdaságpolitika biztonsági játék – mondta, és újra elsorolta, hogy minden területen javuló trendeket látni Magyarországon.

Annál nagyobb lelkesedéssel beszélt a védelmi együttműködés elindításáról, amelyről csütörtökön döntöttek a csúcs résztvevői. "Ha egyszer létrejön az európai hadsereg, akkor ez a csúcs bevonulhat a történelembe" – mondta, és hozzátette: a gazdasági problémák megoldása után eljött az ideje annak, hogy beindítsák a magyar hadiipart.

 

©

A migráció kérdésében már nem volt ekkora egyetértés az országok között – itt az állam- és kormányfők játszottak biztonsági játékot azzal, hogy olyan kérdésekről tárgyaltak, amelyeknél esélye van a megegyezésnek. Nagy dolgokra azért itt sem kell gondolni, hiszen például a menekültpolitika szempontjából fontos biztonságos harmadik országok meghatározásánál megint csak odáig jutottak el, hogy erre a listára szükség van.

Ami a menekültkvótákkal kapcsolatos vitát illeti, a miniszterelnök azt közölte: ha az Európai Bíróság az ezzel kapcsolatban, magyar és szlovák indítványra most folyó perben nem nekünk ad igazat, el fogja utasítani a kormány az ítéletet. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég – a per kezdete előtt – ennek épp az ellenkezőjét mondta. Mikor az ellentmondásra rákérdeztünk, Orbán annyit mondott: Magyarországnak senki nem mondhatja meg, mit tegyen.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor – sajtófőnöke, Havasi Bertalan moderátori segítségével – mindent megtett annak érdekében, hogy a csúcs témájával nem összefüggő kérdésekre ne válaszoljon. Így nem tudtuk meg azt sem, lát-e összefüggést a civiltörvényt be nem tartó szervezetek és az uniós kvótarendelet betartását elutasító országok (a magyarok és lengyelek) között, vagy hogy mit gondol arról, megéri-e ennyi pénzt betolni a magyar labdarúgásba. Utóbbi felvetésre adott válaszát alábbi cikkünkben olvashatja.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliárd forintért vesz légvédelmi rendszert Magyarország

300 milliárd forintért vesz légvédelmi rendszert Magyarország

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Haláleset, nemzetközi körözés: lassan filmbe illő a Wirecard-botrány

Államalapító Szent István-emlékérmet kap Müller Cecília

Államalapító Szent István-emlékérmet kap Müller Cecília