szerző:
hvg.hu

A hoppon maradt Green Holidays utasok futnak a pénzük után, de ha mégis eljutnak Las Vegasba, akkor vehetnek marihuánát. A veronai baleset buszos cége katonákat szállít, a felcsúti kisvasút azonban gyakran senkit. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Csaknem az összes irodáját bezárta a bedőlt Green Holidays útjait közvetítő indulhatunk.hu. Indoklásként majdnem mindenhol ugyanaz a sablonszöveg szerepelt: a fiók átmenetileg betegszabadság miatt zárva tart, mert kollégáink nem tudták érzelmileg és idegileg elviselni a csődhöz kapcsolódó károsultak inzultusait.

©

A Green Holidays egy hete függesztette fel a tevékenységét, és bár a Törökországban rekedt mintegy 1000 magyar utast - a biztosító közbenjárásával - a hét közepére hazahozták, a cég ügyfelei elég bonyolult jogi környezetben kénytelenek futni a pénzük után. Sokan tartanak attól, hogy az indulhatunk.hu-hoz hasonló közvetítőkön keresztül szerződött utasok nehezen vagy egyáltalán nem kapnak kártérítést.

Önállóan utazik vagy irodán keresztül?

Nevada lett az ötödik amerikai állam, ahol legálisan lehet marihuánát vásárolni, a kannabisz szövetségi szinten ugyanakkor továbbra is tiltott kábítószernek számít. Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a kannabiszautomaták előtt hosszú sorokban várakoztak a vásárlók a törvény hatályba lépése előtt.

"Lefogadom, hogy az állam ezen a hétvégén minimum egymillió dollár adóbevételhez jut" - írta az egyik közösségi oldalon Tick Segerblom helyi szenátor, a marihuána legalizálásának egyik szószólója. A 21 évnél idősebb felnőttek naponta maximum 28 gramm kannabiszt vásárolhatnak, de az utcán marihuánát szívni és kannabisz hatása alatt vezetni továbbra sem megengedett.

Hogyan legalizálná Magyarország a vásárlást?

Köztéri dohányzásért is került már turista börtönbe, az elnök sértegetéséért néhány helyen halál jár, a melegeknek pedig több tucat országot kell elkerülniük. Sok helyen tényleg komoly bajba kerülhetnek a turisták olyan ügyek miatt, amelyekről nem is gondolnák, hogy tilos. Hírhedt példája ennek az a tavaszi eset, amikor egy Egyesült Arab Emírségekben nyaraló ukrán nő gyomorpanaszokkal orvoshoz ment, ott viszont kiderült, hogy terhes, mire őt és a barátját is letartóztatták házasságon kívüli szex miatt. A diplomácia nem tudott ezzel mit kezdeni: a helyi törvényeket valóban megsértették. A Külgazdasági és Külügyminisztérium listáján 44 olyan ország van, amelyeknek egész területére, vagy legalább néhány részére kiadták a legsúlyosabb figyelmeztetést, ezeket a magyaroknak érdemes nagyon távolról elkerülniük.

Mire kell vigyázniuk a Magyarországra érkező külföldi turistáknak?

A hét képe: Üzembe helyezték a kínai Panda Power Plant naperőmű első elemeit.

©

Az a Pizolit Kft. teljesíti a Honvédelmi Minisztérium buszos megrendelését, amely az idén januári veronai tragédiában érintett buszt üzemeltette - írta a hétfői Bors.

Az egész pontosan 54,492 milliós összeg fejében az alvászavaros buszsofőrt alkalmazó társaság különcélú autóbuszjáratokat biztosít a honvédelmi tárcának a hét minden munkanapján Hódmezővásárhely és Orosháza között. A cég novemberben pályázott a munkára, de a szerződés január 31-én lépett életbe. A 17 halálos áldozattal járó balesetben érintett szülők felindultan nyilatkoztak az eset miatt.

Mi lenne ön szerint a megoldás?

Bár 300 ezer forint felett jár a bruttó átlagfizetés Magyarországon, az átlag ordító különbségeket takar. A jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot, míg 10-ből 7 magyar munkavállaló fizetése (bőven) elmarad a havi 303 ezres bruttótól. A Pénzcentrum összeállítása szerint a legszegényebb régió jelenleg a kisteleki államigazgatási járás, ahol az egy lakosra eső összes nettó jövedelem mindössze 497 ezer 183 forint egy évre számolva.

Melyik lenne ön szerint a legfontosabb támogatási forma a legszegényebb régióknak?

Az Átlátszó.hu-nak nagy nehezen sikerült kikérnie és megkapnia a felcsúti kisvasút utasforgalmi adatait. Ezekből pedig az derült ki, hogy a 2016 április 30-i indulás és 2017. január 20. között naponta átlagosan 113 jegyet adtak el.

©

Az elmúlt több mint egy év alatt 53 olyan nap volt, amikor egyetlen jegyet sem vett senki. A 600 millió forintos uniós támogatásból épült kisvasút azonban bizonyos napokon erre fittyet hány, az adatok szerint ugyanis volt hét olyan nap, amikor egyetlen utas nélkül is vígan, vagy inkább szomorúan közlekedett.

Lázár János a kormányinfón ennek ellenére azt állította, megtérülő beruházás a felcsúti kisvasút.

Mi a megtérülés?

A Mol ezentúl a vásárlók kutyáit is beengedi mintegy 450 hazai töltőállomására – közölte a cég. A cég július közepétől a legforgalmasabb útvonalak mentén található töltőállomásokon speciális kisállat-választékkal (pl. póráz, etetőtálka) is bővíti kínálatát.

Mit tehetne még a Mol az ügyfelek kedvéért?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!