szerző:
hvg.hu

Elég érdekes feltételekkel kötött szerződést a közmédia a New Wave Médiával, ami egy ideje már Matolcsy György fiáé.

A hvg.hu által megkérdezett, névtelenséget kérő szakértő szerint igen furcsa szerződést kötött az MTVA az Origo Médiával: a 24.hu birtokába jutott szerződés szerint ugyanis a cég 79 millió 200 ezer forint plusz áfáért jutott hozzá a közmédiához tartozó portálok és applikációk reklámfelületeihez, amiből most 11 van, de bármikor lehet újabb is. A szerződés április 1-től december 31-ig érvényes. Apróbb érdekesség, hogy a papírokat csak április 10-én írták alá.

A hirdetési piacot jól ismerő szakértő a hvg.hu-nak azt mondta, piaci alapon nem kötnek ilyen szerződést. A szerződés szerint az Origo Média sales house-ként képviseli az MTVA-t. Az ilyen szerződések esetében nem szoktak fixen pénzt adni a felületekért, hanem általában bevételmegosztásos alapon közösen viselnek kockázatot a résztvevők. A szerződés alapján itt viszont az történt, hogy az Origo Média előre letett egy meghatározott összeget, így minden bevétel hozzá kerül. Csak egy durva példa az érthetőség kedvéért: ha 1 milliárd forint bevételt termelnének ezek az odalak, akkor se kap többet a közmédia 79,2 milliónál, a megismert szerződés alapján. Azt egyébként nem tudni, hogy ezek a felületek mennyit hozhatnak, ezekre külön beszámolót nem ad le a közmédia, bár a New Wave oldaláról talán kiderülnek az adatok.

A 24.hu a látogatottság alapján kiszámolta, ha az MTVA az év első felének megfelelően teljesít egész évben, akkor az Origo Media összesen 12,6-14,4 millió egyedi látogatót, illetve 153 és 171 millió közötti oldalmegtekintést érhet el 9 hónap alatt úgy, hogy ezért 79,2 millió forintot kell fizetnie. Legbontva oldalmegtekintésenként ez 50 fillér körülre jön ki az összeg, azonban ez csak becslés, a szerződés egy fontos pontját ugyanis kitakarták.

Az Origo Média amúgy már egyesült a New Wave Médiával, az egészet pedig megvette Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. Ezt maga a New Wave jelentett be közleményben, azonban az adásvételnek még nincs nyoma a cégadatbázisban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Bezáródott az autójába Theresa May, amikor Angela Merkelhez ment – videó

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei

Tizenöt millió dolláros óvadékot ajánlottak a Huawei pénzügyi igazgatójának ügyvédei